Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Spelen, slapen, vreten of lezen?

Ideeën over speeltjes verschillen. Kijk uit dat je niet in het verkeerde investeert.

De varkensspeeltjes zijn toch een aardig onderwerp van gesprek op dit moment, merk ik. Afgelopen weekend begon mijn oma er zelfs over. Kun je nagaan! Ze was vroeger boerin in hart en nieren en verzorgde zeugen, biggen, vleesvarkens en koeien. Mijn oma kon er met haar pet niet bij. “Wa nou, speulen? Vèrrekes moeten sloape en èten, meer nie”. Ze is vast niet de enige die er zo over denkt.

Willen varkens wel spelen?


De reacties zijn erg verschillend. Eén varkenshouder die ik sprak, probeert het zo praktisch mogelijk op te lossen. Een stuk slang om de ketting heen. Hij hangt de slang er niet onderaan, want de ketting zorgt ervoor dat de varkens er niet zo gemakkelijk doorheen bijten. De slangen gaan op deze manier, als het goed is, langer mee. De varkenshouder vroeg het na bij de AID en die keurde het goed.

Een heel andere kijk had zeugenhouder Richard Goselink uit Albergen die ik sprak tijdens een bijeenkomst van KI-Twenthe deze week. Hij had een opmerkelijk idee. Hij zei: “Wie zegt er dat varkens willen spelen? Misschien willen ze wel lezen. Ik heb me voorgenomen om boeken in de hokken te hangen.” Hij weet nog niet wat hij precies in de boeken gaat zetten; misschien plaatjes of kleuren. Het gaat hem vooral om het idee dat varkens misschien liever iets hebben om naar te kijken dan om mee te spelen. Ik ben benieuwd hoe hij dat gaat aanpakken, want volgens mij vreten de varkens de bladzijden meteen op. In de natuur heb ik nog nooit een varken een boek zien lezen in ieder geval.

Trap niet in commercie


En dan komt de commerciële kant. Intussen heb ik al een paar mailtjes van Schippers in mijn mailbox gehad. Allemaal leuk en aardig, maar in haar digitale folder stond ook ‘de bal’ vermeld. Uit gesprekken met de VWA is mij duidelijk geworden dat die bal niet goedgekeurd wordt door de AID. Het materiaal mag namelijk niet los in het hok liggen. Dus schaf alsjeblieft niet allemaal massaal ballen aan, want dat is zonde van het geld.
Succes ermee allemaal. Als ik weer wat hoor, laat ik het weten. 1 juli komt immers al aardig dichtbij.

« vorige | volgende »

Marleen van Sleuwen

Eén reactie

  • no-profile-image

    Michel

    Ik heb mijn dvd speler in het hok gezet. Mijn varkens zijn namelijk niet zulke lezers, ze kijken liever naar de verfilming van het boek

Of registreer je om te kunnen reageren.