Varkenshouderij

Achtergrond 258 x bekeken

Noodopvang urgent

Boeren hebben voor 3 weken noodopvang, voor 6 weken is nodig.

Varkenshouders moeten er op voorbereid zijn dat ze bij een uitbraak 6 weken lang geen varkens kunnen afleveren. Pas in week 7 gaat de overheid bij een vervoersverbod vanwege een besmettelijke ziekte dieren opkopen.

Hoe zo’n opvang er precies uit moet zien, is niet een-twee-drie aan te geven. Het hangt er helemaal vanaf hoe vaak de calamiteit zich voordoet. Daarover bestaat volstrekt geen zekerheid.

Daar komt bij dat de mogelijkheden voor provisorische noodopvang kunnen verschillen. Is er een overdekte kapschuur op het bedrijf? Kan er misschien iets geregeld worden met buurman akkerbouwer?

Bovendien is het ene bedrijf het andere niet. Een vleesvarkensbedrijf komt wat minder snel in de problemen dan een vermeerderingsbedrijf, waar in hoog tempo snelgroeiende dieren bijkomen.

Een compleet gesloten bedrijf op één locatie is wat minder kwetsbaar dan een gesloten bedrijf dat zeugen, biggen en vleesvarkens op drie plekken heeft. Drie plekken, omwille van beperking van ziekte-overdracht is - tenminste in het denken - een tendens in die richting.
Waar de noodzakelijke opvangperiode minimaal 6 weken is, signaleert de Animal Sciences Group dat veel bedrijven al na 4 of 5 weken in de problemen komen. Reden voor boeren maatregelen te treffen, in elk geval een plan te hebben, een draaiboek.

Dat velen dat nog moeten doen is opmerkelijk, zeker in de wetenschap dat varkensboeren zelf denken dat ze maar voor een periode van 3 weken extra hun afleverklare varkens kunnen huisvesten. Dat moet een gevoel van urgentie oproepen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.