Varkenshouderij

Achtergrond 496 x bekeken

Geen varkensboer in nieuwe Vion-raad

Voor het eerst heeft vleesconcern Vion geen varkenshouder meer in de raad van commissarissen. Vion vindt dat geen criterium voor een commissariaat.

Voorzitter Maarten Rooijakkers van de ZLTO-vakgroep Varkenshouderij was beschikbaar om varkenshouder Hans Verhoeven op te volgen. Hij vindt het jammer dat het ZLTO-bestuur, eigenaar van Vion, hem niet koos. ”Het bestuur heeft die vrijheid. Ik kan me voorstellen dat mensen willen dat een varkenshouder in de raad zit. Maar de raad houdt toezicht op het bedrijf en een commissaris moet een onafhankelijke positie kunnen innemen.”

Marc van der Lee, directeur Communicatie bij Vion, stelt dat het varkenshouder zijn geen criterium is. ”Het gaat om de kwaliteit van een commissaris om Vion te begeleiden in de ontwikkeling en uitbouw. De ZLTO zit in de raad, zodat de binding met de primaire sector is gewaarborgd.”

NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg betreurt dit. ”Als Vion een binding met de varkenshouders wil uitstralen had een varkenshouder in de raad niet misstaan.”

Theo Koekkoek, voorzitter van de ZLTO-vakgroep Akkerbouw en bestuursvoorzitter van Agrifirm, neemt de plaats in van Hans Verhoeven. Vion heeft de raad van commissarissen uitgebreid met de Duitser Werner Hilse, vice-voorzitter van het Deutsche Bauernverband omdat Duitsland ook belangrijk is voor Vion.

Of registreer je om te kunnen reageren.