Varkenshouderij

Achtergrond

Verburg: voor 1 maart geen drukjacht op Veluwe

Voor 1 maart 2008 vindt er op de Veluwe geen drukjacht plaats op de wilde zwijnen. Dat heeft minister Gerda Verburg (landbouw) vandaag toegezegd aan de Tweede Kamer.

Verburg wilde niet ingaan op de discussie over de omstreden jachtmethode, zolang de zaak nog onder de rechter is. De Faunabescherming is opnieuw naar de rechter gestapt, nu de minister de bezwaren van de organisatie tegen de drukjacht niet-ontvankelijk heeft verklaard. Tegenstanders gingen er al van uit dat er dit seizoen geen drukjacht meer plaatsvindt, aangezien er in januari en februari niet wordt gejaagd. De dieren hebben dan net jongen.

De provincie Gelderland beslist op zijn vroegst begin januari over bezwaren van de Faunabescherming. Pas twee weken na dat besluit mag eventueel worden begonnen met de drukjacht, oordeelde de rechter eerder.

Verburg wil de verboden methode voor een keer toestaan omdat er volgens haar sprake is van een calamiteit op de Veluwe. Schattingen geven aan dat er tussen de 4.000 en 6.000 zwijnen leven waar 800 als optimaal wordt gezien. Gemeenten en ondernemers klaagden over overlast en schade die de naar eten zoekende dieren veroorzaakten. De zwijnen waren ook betrokken bij een groot aantal verkeersongelukken.

Tegenstanders van de jacht plaatsten donderdag in de Tweede Kamer ook veel vraagtekens bij de jacht op Kroondomein Het Loo en het kostenplaatje daarvan. Zij repten van plezierjacht. Maar die vindt er volgens Verburg niet plaats. ”Er is populatiebeheer van de wilde hoefdieren op het Kroondomein, dat is beheerjacht. De wet stelt daarbij eisen aan jagers en jacht.”

GroenLinks, SP, PVV en Partij voor de Dieren zien liever niet dat hoge gasten worden uitgenodigd voor een jachtpartij, ook wel representatiejacht genoemd. ”Waarom voeren buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders onze beheerjacht uit”, vraagt de SP zich af. De partij ziet bovendien niet snel gebeuren dat een controleur tegen dergelijke jagers optreedt als die iets niet volgens de regels doen.

GroenLinks ging een stapje verder en deed een moreel beroep op het Koninklijk Huis ”per direct te stoppen met plezier-, drijf- en drukjacht in binnen- en buitenland”. ”Maak een royaal gebaar en zoek een andere hobby”, aldus Kamerlid Ineke van Gent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.