Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Veluwse zwijnen op veel kerstmenu's

Op veel kerstmenu's op de Veluwe en omgeving staat de komende week wild zwijn.

Tot medio december schoten jagers ongeveer 3000 zwijnen dood. Dat leverde 57.500 kilo vlees op, meldt de Wildbeheereenheid Veluwe woensdag. De komende dagen gaan veel jagers wederom op pad.

Slagers op de Veluwe hebben het er druk mee. "De vraag naar wild is enorm groot'', zegt Herman ter Weele van de Slagerij ter Weele in Oene. De slager verkoopt naast hert vooral veel zwijn. "We verkopen uiteraard het vlees, maar we maken er dingen als worst en paté van'', zegt Ter Weele. "De vraag naar zwijn overtreft nu zelfs het aanbod.''

Gerrit Jan Spek van de Wildbeheereenheid Veluwe knikt instemmend. "In december zijn er pas tachtig zwijnen geschoten. De nachten waren tot nu toe erg donker en dat is niet goed voor de jacht. De komende week is er veel maanlicht en dan gaan veel jagers weer op pad. Het goede zicht is overigens ook nadelig. Zwijnen zijn niet dom, die zien dat er om hen heen van alles gebeurd.''

Het jachtseizoen begon in juli. Al in de eerste maand werden 1800 zwijnen geschoten. Jagers alleen krijgen dat vlees niet op, zegt Spek. "Het vlees gaat naar particulieren, restauranthouders en poeliers. Veel vlees verdwijnt in de diepvriezer en komt er met de kerst weer uit.''

Jagers gebruiken de zogenoemde aanzitmethode bij de jacht op wilde zwijnen, nadat de rechter in november de omstreden drukjacht voorlopig had verboden. Bij deze methode lokken de jagers vanaf een hoge plek de zwijnen met voedsel. Drukjacht zou volgens de jagers beter zijn omdat er te veel zwijnen zijn. Op het hoogtepunt telde de Veluwe 6000 dieren waar achthonderd stuks als normaal wordt beschouwd.

Spek constateert dat het voedsel schaarser wordt. "We zien nu steeds vaker diepe gaten in de grond. Zwijnen plunderen daar de voorraadkamers van muizen en andere kleine dieren. Het betekent dat ze zelf moeilijker aan voedsel komen.''

Tot februari mogen nog 1900 zwijnen worden afgeschoten. De provincie Gelderland werkt aan verlenging van het jachtseizoen tot 15 maart. Het vlees van de geschoten zwijnen is volgens slager Herman ter Weele van goede kwaliteit. "Een tikje vet door het vele eten, maar dat snijden we er wel van af.''

In de slagerij zijn 28 mensen druk met de bereiding van het vlees voor alle kerstmenu's. "Als je het als slager deze dagen niet druk hebt, krijg je het nooit druk'', besluit Ter Weele.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    M. brand

    Ik heb gehoord dat M. Thieme dit vlees erg lekker vindt.
    Afschieten dus die zwijnen

Of registreer je om te kunnen reageren.