Varkenshouderij

Achtergrond 554 x bekeken 5 reacties

Prijsbederf door zwaar slachten

Zwaarder slachten is helemaal in. Maar de markt kan al dat vlees helemaal niet aan. Het is dus hoog tijd voor een vleesquotum.

Min of meer ongevraagd kreeg ik begin deze week te horen dat de grootste Duitse varkensslachter Tönnies sleutelt aan zijn concepten. Belangrijke mensen uit de organisatie van het concern doen nog zeer geheimzinnig over wat hun leveranciers te wachten staat komend jaar. Volgende week mag iedereen weten wat ze daar in Rheda-Wiedenbrück uitgedokterd hebben. Tegenover de pers zijn ze erg terughoudend. Daarmee hebben ze al voldoende problemen gehad de afgelopen jaren. Allerlei verdachtmakingen zijn over het bedrijf uitgestort. Er zou zelfs met de weegschaal gesjoemeld zijn.

Is het meer dan eigenbelang?

De inhoud van de Tönnies-plannen zijn nu dus nog niet bekend. Maar neem maar van mij aan dat het er op neerkomt dat het bedrijf gemiddeld zwaardere varkens wil verwerken. Collega/concurrent Westfleisch koerst daar ook op aan. Voor slachterijen zijn zware varkens rendabel. Een varken van 130 kilo doodmaken en in stukjes snijden kost evenveel als datzelfde doen met een dier van 120 kilo. De slachtlijn zal er niet langzamer door lopen, maar aan het eind van de rit kun je wel een paar kilo meer vlees verkopen. De markt vraagt erom, luidt het argument van de slachterijen. En de boer profiteert van het feit dat de vleesopbrengst hoger ligt.

Keerzijde niet onderschatten

Een kilootje zwaarder, wat maakt dat uit. Deze week heb ik voor de aardigheid de slachtgewichten van Danish Crown opgevraagd. Deze Deense slachter brengt jaarlijks ruim 18 miljoen varkens om zeep. Schrik niet, daar wogen ze dit jaar 83,81 kilo geslacht, ruim 2,54 kilo zwaarder dan vorig jaar. Omdat de Denen jaarlijks 20 miljoen varkens slachten, is dat 50.000 ton vlees extra! De helft van wat in de PO-regeling zit. De markt vraagt zo veel vlees totaal niet. Dus zit de varkensprijs het grootste deel van het jaar muurvast op een laag niveau.

Varkensquotum instellen

Het beste wat Brussel kan doen is een varkensquotum instellen. Minder werk en meer verdienen. Daar kun je toch alleen maar van dromen als ondernemer. Dat lijkt mij een beter antwoord dan schaalvergroting om voldoende centen bij elkaar te harken om het hoofd boven water te kunnen houden.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  J. Francken

  Als de gemiddelde geslachte gewichten normaal net boven de 90 kg uitkomen en we zullen als leverancier van de varkens dit gewicht kunnen terug dringen naar 84 kg, zonder dat er teveel varkens buiten het te leveren gewichtstraject vallen, houdt dat in dat er toch maar even een procent of 7 minder vlees aan de slachterij leveren. Dit vlees komt dus ook niet op de markt, waardoor we voor onszelf iets meer plaatsingsruimte creëren voor varkensvlees.
  Daar komt nog boven op dat de laatste kilo's vlees meer voer vragen dan de eerste kilo's groei.
  Lijkt mij dat hier toch wel wat te sturen is door de varkenshouder zelf.

 • no-profile-image

  BIGGEN FOKKER

  En dan nog te bedenken hoeveel plaatsingruimte dit geeft om de biggen te plaatsen als i.p.v. extra gewicht minder zwaar geslacht zou worden.
  Voor de biggenfokkers ziet het er voor volgend jaar weer niet gunstig uit !!

 • no-profile-image

  Veghel

  kees, hoe zwaarder de varkens worden, hoe minder ronden er per jaar gedraajd kunnen worden, hoe minder varkens er in aantal op de markt komen. De biggen zullen opgelegd moeten worden door mesters die de centen niet hebben om alles normaal te betalen, en zitten dus al helemaal niet te wachten op prijsverhogingen van de biggen. De biggen zullen in mijn opzicht dus ook pas weer aantrekken wanneer er voor de vette ook meer betaald gaat worden. Het geld is er simpelweg niet voor bij de mesters. De biggenprijs zal ook omhoog moeten want zo blijft er niets over, De fokker betaalt liever meer voor de biggen, dan dat die nu bij de mest bijlegd. Het is nie een kwestie datde mester de fokker niet meer gunt, het geld is er niet.

 • no-profile-image

  Boer Harms

  @ j. Francken,

  Jouw theorie dat als je lichter gaat leveren dat er dan meer plaatsingsruimte voor vlees komt klopt niet.
  Als je lichter gaat leveren komt er op de korte termijn inderdaad iets minder vlees maar je gaat ook meer ronde`s per jaar maken dus uiteindelijk maakt het niks uit.

 • no-profile-image

  knormans,

  gemiddeld genomen is zwaar leveren gunstig,wel hogere voerkosten,maar per kilo vlees minder bigkosten en aangezien de biggen in 2008 duur zullen zijn(zie termijn markt) is het leuk voor de mester dat hij ze ongestraft wat zwaarder mag maken,het zit er aan het eind toch vlugaan die kilos

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.