Varkenshouderij

Achtergrond 317 x bekeken

Prijs varkens herstelt in 2008

Het jaar 2007 stond in het teken van een volle vleesmarkt, gestegen kosten en daarom negatieve saldi. Voor komend jaar is te rekenen op een gestaag stijgende varkensprijs.

Volgens de Chinese astrologie was 2007 het jaar van het varken. Dat klinkt veelbelovend als je in de varkensbusiness zit. Mogelijk dat 1,3 miljard Chinezen nog iets meer van hun favoriete vlees verorberen. Helaas voor de varkenshouderij in Nederland pakte het allemaal minder gunstig uit. De kostprijs steeg fors en de prijzen zaten voor het grootse deel van het jaar op een laag niveau.

De varkens in China stonden duizend angsten uit. De dreiging van PRRS (abortus blauw) lag constant op de loer. Schattingen geven aan dat 20 miljoen varkens het loodje legden, dat is zo’n 4 procent van alle varkens in China. In ieder geval èèn ding heb ik dit jaar wel geleerd, timing is niet het sterkste punt van de Chinees. Al loopt hun kalenderjaar nog door tot half februari, een best varkensjaar zal het niet meer worden.

Duur voer, hoge varkensprijzen

Het is de laatste dag van het jaar dus naast achterom kijken, kijken de meeste mensen net als ik alvast vooruit. Vanaf maart volg ik dagelijks de ontwikkelingen in de varkensmarkt. Vooral met de biggenprijs is het vanaf die tijd snel bergafwaarts gegaan. Nog is de euforie niet groot. Dagelijks spreek ik mensen met veel marktkennis.
Toch zal komend jaar de markt herstellen. Eerst voor de vleesvarkens. Vanaf het najaar kan de biggenprijs ook definitief naar een hoger niveau klimmen. Laatst zei mij iemand “bij duur voer hoort een hoge varkensprijs”. Dat zal wel, denk ik dan. Maar als je in het archief van het Lei snuffelt, blijkt die bewering echt wel juist . Halverwege de jaren tachtig was voer duur, maar zat het met de varkensprijs ook best. Alleen stijgt de varkensprijs iets trager dan de voerprijs.

Aldus de Chinezen gaan we nu het jaar van de rat in. Klinkt nou niet echt smakelijk. Maar als de varkensprijs aantrekt zal er geen varkenshouder zijn die erom maalt in wat voor jaar we zitten. Een van de meest interessante zaken komend jaar is wel hoe de Chinese markt zich ontwikkelt. Als de regering de controle over de vleesvoorziening verliest en moet importeren, kan het wel eens een heel mooi varkensjaar worden. Anders mogelijk een redelijk jaar. Varkens is voorlopig nog weekhandel. En een jaar gaat evenwel snel genoeg. Laten we daarom eerst maar terug gaan naar het heden. Daarom wens ik iedereen een goede jaarwisseling en een voorspoedig 2008 met aantrekkende prijzen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.