Varkenshouderij

Achtergrond 230 x bekeken

NBvH boos over draaiboek varkenspest

Het draaiboek voor klassieke varkenspest biedt geen enkele bescherming voor de hobbymatig gehouden dieren. Dat stelt Paula Polman van de Nederlandse Belangenvereniging van Hobbydierhouders (NBvH).

“Voor Klassieke Varkenspest is een goed vaccin beschikbaar. Gevaccineerde dieren zijn goed te onderscheiden van dieren die besmet zijn met klassieke varkenspest. De hobbymatig gehouden dieren komen niet in het internationale handelsverkeer, kortom er is geen enkele belemmering om deze dieren tijdig te vaccineren als deze varkenspest uitbreekt, of dreigt uit te breken”, aldus Polman.

De Nederlandse Belangenvereniging van Hobbydierhouders (NBvH) is verbijsterd over het moment waarop minister Verburg het draaiboek naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. “We waren nog in overleg met het departement om een oplossing te vinden. Gaande dit overleg heeft de minister dit draaiboek nu al naar de Tweede Kamer is gestuurd. Het lijkt wel of de Minister niets heeft geleerd van de vorige crises. Voor het draaiboek in deze vorm is geen draagvlak. De minister maakt zich er gemakkelijk vanaf en scheert zonder noodzaak alle varkens over één kam.”

Of registreer je om te kunnen reageren.