Varkenshouderij

Achtergrond

Kerstman... Jägermeistertje ??

Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd!!! Kerstmis, en het daarbij behorende personeelsfeest zijn humorvolle dagen.

Zo begin december beginnen de eerste buitenverlichtingen aan de huizen te komen. Vele lampjes geven een gezellig sfeertje. De afgelopen week is de eerste sneeuw gevallen, wat het geheel een speciaal tintje geeft. Want Kerstmis zonder sneeuw is een beetje kaal. Kerstavond, 24e december, is in Hongarije dé dag die wordt gevierd in het bijzijn van naaste familie. In de middag wordt de kerstboom gezet en opgetuigd met vele felle kleuren. Hoe meer kleuren en hoe harder de lampjes flikkeren hoe leuker het is. De boom hangt vol met lekkere chocolaatjes. De cadeautjes worden onder de boom gepakt en iedereen probeert onopvallend te gluren naar de naam op de grootste doos. Holala, zal die voor mij zijn? In de avond wordt er door de familie een liedje gezongen rondom de kerstboom. Het liedje gaat over “Jezuska”, want het is hier niet de kerstman maar Jezuska die de kerstboom+cadeautjes brengt.

Veel eten en een goede daad

Kerstavond betekent ook véél eten. Vissoep is traditie. Een lekkernij. Mijn zwager woont in Szeged, een plaats die bekend staat om zijn verrukkelijke vissoep. Die had een paar liter meegenomen. En ook is er varkensvlees, van de thuis geslachte varkens. De Avondmis is traditiegetrouw om 00.00 uur middernacht, doch bij ons om 21.00 uur. Gas is duur, dus is het in de kerk altijd “frisjes”. Maar de volle maag, met daarin de vis die duizelig rondzwemt in de alcohol, houdt de interne verbranding goed op gang.
Op 21 december hebben we met het personeel het “bejaardenhuis” van Ceglédbercel bezocht. We verzorgen daar altijd de versiering van het huis en regelen een kerstboom. Ook krijgen de 15 bewoners een geschenkje. Deze mensen hebben helemaal niets en zijn eigenlijk aan het lot overgeleverd. Dit is dan het minste wat wij kunnen doen. We hebben de Bethlehem act opgevoerd, inclusief Jozsef, Maria, een Engel en slechts twee koningen (de 3e was op wintersportvakantie).

Spetterend personeelsfeest

Op 22 december hebben we ons jaarlijkse personeelsfeest gehad. We huren een zaaltje af, regelen muziek en er is volop eten en drinken. En iedereen krijgt een cadeau voor de bewezen diensten in het afgelopen jaar. Vorig jaar hadden we de Kerstman laten invliegen (zie foto). Het was de electricien die veel montagewerk bij ons in de stallen heeft gedaan. Bij aankomst stond hij al stijf van de Jägermeister, en sprak hij zo onduidelijk dat géén van de medewerkers hem herkende.... Ik vind dit een zeer professionele aanpak van die Kerstman! Geweldig. Dit jaar vierden we het 5-jarige jubilieum van onze farm én van een medewerkster. De beroemde Hongaarse zangeres Tóth Vera, die in Hongarije de Megastar won, trad een half uur op. Spetterend.

Banana split

En onze jubilerende medewerkster, Edit, hadden we de afgelopen week op een “Banana-Split act” getracteerd. We hadden een bekende gevraagd om als EU-official bij ons op het varkensbedrijf te komen. Hij was zogenaamd een medewerker van de Nederlandse Ambassade in Budapest om op bedrijven die Nederlandse biggen importeren een onderzoek naar het welzijn van de varkens te doen. In opdracht van de welzijnsvrindjes uit Den Haag. Netjes in pak, visitekaartje, briefpapier met logo van EU, etc. En Hongaren zijn altijd vriendelijk tegen officials, dus dat maakte de Banana-Split act iets makkelijker. Allereerst werd een enquette ingevuld in onze kantine (met op de kast een voice-recorder) en na de tijd een praktisch onderzoek in de biggenstallen. Zo heeft ze de lengte van de biggenstaarten gemeten (eis minimaal 7,5 cm), heeft ze door het hok gekropen om beter sociaal contact met de biggen te hebben, en heeft ze de witte lampen vervangen door rode lampen om méér rust onder de biggen te krijgen. Prachtige act! Zeker toen de medewerkster op het personeelsfeest opeens die “EU-official” binnen zag komen...... De verbazing was compleet. Toen deze official zijn echte naam vertelde, drong het langzaam tot haar door. Geweldig. De komende maanden moet ik op m’n hoede zijn want deze act krijg ik 100% zeker terug op m’n bordje. Is ook prima, hebben we wéér een dag met humor!!

Al met al, een Knalfeest. En de kerstman? Hik...., Jäg ermeistertje??

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.