Varkenshouderij

Achtergrond 2 reacties

Goede verkoop boerenkool ondanks het zachte weer

Michel Wassing snijdt de boerenkool op het anderhalve grote perceel van Dallinga’s Groente- en Fruithandel in Zuidbroek.

De boerenkool wordt aan de groothandel verkocht, maar ook deels in de boerderijwinkel. "Ondanks het zachte weer loopt de verkoop van de boerenkool goed", vertelt Anne-Willem Dallinga. "Ieder dag proberen we verse boerenkool te verkopen." Naast de boerenkool heeft Dallinga onder andere 2,5 hectare bloemkool, 1,5 hectare rode bieten, 5 hectare consumptieaardappelen en 20 hectare wortel. Foto Jan Bouwman

Een typisch Belgisch fenomeen: de prijskamp varkens tijdens de Agribex-tentoonstelling in Brussel. Keurmeesters beraden zich over de vraag welk Piétrain-varken het beste beantwoordt aan de type-eisen voor dit ras. Er waren deze week keuringen van het Piétrain-ras, Large White en Belgisch landvarken. In Nederland zijn varkenskeuringen volledig uit de tijd. De laatste varkenskeuringen zijn eind jaren ’60 begin jaren ’70 gehouden. De risico’s van ziekteverspreiding en de professionalisering van de fokkerij maakten een eind aan de keuringen. Foto Marcel van Coile

Akkerbouwer Arie Uuldriks uit Hellum en zijn vrouw Feikje zetten witlofpennen op voor de trek. Het akkerbouwbedrijf heeft zelf op 3 hectare witlofpennen geteeld en gebruikt de wintermaanden om de witlof zelf te trekken. "In de akkerbouw zijn de wintermaanden rustig. In 1980 was er een teeltadviseur die de combinatie voorstelde. Het is ook een goede combinatie." De teler zette aanvankelijk af op de veiling in Groningen, maar de witlof gaat nu rechtstreeks naar de groothandel. Uuldriks heeft eigen koelcellen waar hij voorheen koelde voor omliggende bedrijven, maar nu is het bedrijf de enige trekkerij in de provincie Groningen. Foto Koos van der Spek

Na de oogst van de mais zijn de trekkersporen vol gelopen door de zware en langdurige regenval. Het onstuimige weer houdt nog een tijdje aan, melden meteorologen. Pas halverwege de volgende week wordt het wat rustiger. Door de aanvoer van lucht uit het Oosten wordt het dan ook wat kouder. De echte winter is nog ver weg. Foto William Hoogteyling

De Nederlandse juryvoorzitter Kees de Jong wijst de winnaar aan van de melkveekeuring op de Brusselse landbouwbeurs Agribex. Bij de roodbonten ging de Pursuit September-dochter Bernadette van Weymiens Roger uit Rumst met de kampioenstitel naar huis. Algemeen kampioen werd Valisette l’Herbagère (3134 ET x Zicostar) , afkomstig van het melkveebedrijf L’Herbagère in het Waalse Flavion. Valisette werd afgelopen zomer ook kampioen in Libramont. In 2005 werd ze ook al reservekampioen bij de kalveren in Libramont. Foto Marcel van Coile

Leden van de vaste Kamercommissie van het ministerie van landbouw doen het glastuinbouwbedrijf van Wim van den Boomen in Someren aan. Het bezoek is onderdeel van een werkbezoek in de provincie Noord-Brabant. Van den Boomen teelt paprika’s en heeft op zijn bedrijf een WKK-installatie. Tijdens het werkbezoek werd over actuele onderwerpen gepraat, zoals het mestbeleid en natuurbeleid. De Kamercommissie legt per jaar zo’n acht werkbezoeken af. Foto Twan van Asseldonk

Foto

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  hans

  ik heb een volkstuintje en de meningen verschillen nog al over boerenkool
  de 1 zegt dat het eerst gevroren moet hebben om de boerenkool te eten en de ander vindt het maar flauwe kul.
  weet u misschien wat nou het beste is.

  m.vr.gr Hans Staring

 • no-profile-image

  Jef

  Kampioene roodbont werd Miranda des Grands Trix van Robert Loozen en niet Bernadette van Weymiens. Dit is een fout van de redactie.

Of registreer je om te kunnen reageren.