Varkenshouderij

Achtergrond

China meet met twee maten

Brazilië heeft een voorlopig akkoord bereikt met China over de levering van varkensvlees. Wat zijn nu de werkelijke Chinese motieven om voor Braziliaans vlees te kiezen?

De Amerikaanse federatie van roodvleesexporteurs, kwam vorige week met het nieuws dat Brazilië een voorlopig akkoord met China bereikte over de levering van varkensvlees. Dolblij vlogen de Brazilianen huiswaarts, met in hun binnenzak het zojuist getekende akkoord. De export kan immers wel een impuls gebruiken. De uitvoer van de Zuid-Amerikanen ligt dit jaar 10 procent lager dan in het topjaar 2005.

Beide landen laten er vervolgens geen gras over groeien. Binnenkort kan Brazilië bezoek uit China verwachten om het akkoord definitief te maken en worden de slachterijen geïnspecteerd. De Chinese overheid hecht enorm veel waarde aan volksgezondheid. Er hebben zich al te veel Chinezen verslikt in hun babi pangang, dat mag niet meer gebeuren.

Waar blijven de Nederlanders en Duitsers?

Het bericht verbaasde mij en riep tegelijkertijd een aantal vragen op. Gerda Verburg zou in oktober al haar handtekening zetten onder een Chinees-Nederlands verdrag voor de levering van varkensvlees. En tegenover onze oosterburen maken de Chinezen het helemaal bont. De Duitsers moeten eerst maar eens aantonen dat het met de voedselveiligheid wel goed zit. Voor de Duitsers vraagt het hele circus veel van hun gemoed. Ze weten niet waar ze met het vlees heen moeten en de varkenssector verliest wekelijks bakken met geld. China is dé uitweg uit de crisis, zo stellen zij.

Is Brazilië wel beter?

Blijkbaar hebben de Chinezen meer vertrouwen in het Braziliaanse product. Mij bevreemd het dat China zomaar akkoord gaat met het Braziliaanse vlees en fronsend naar het Duitse kijkt. Nog niet eens alle staten in Brazilië zijn MKZ-vrij, een goed I & R-systeem is er niet en 40 procent van de varkens groeit op in de achtertuin. Ik vraag mij hardop af wat de werkelijke Chinese motieven zijn om voor Braziliaans vlees te kiezen. Dat zullen ze zelf niet zeggen. Want, toegegeven, het zijn slimme jongens die Chinezen. Ze knikken ja en denken nee. Ze zullen eerst enorm moeten smachten naar een vers varkensoortje voor de Duitsers eindelijk mogen leveren.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.