Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Blauwzuurgas doodt 44 varkens

Broei door lekkage van brijvoer en mestkorrels in de gierkelder had vandaag op een varkensbedrijf in Son en Breugel tot gevolg dat blauwzuurgas en koolmonoxide vrijkwamen.

Daardoor vonden 44 varkens de dood en moest een compartiment van de varkensstal worden afgesloten. De brandweer en een mesttankwagen werden uitgerukt om gas en mest te verwijderen. Foto ANP

Een auto rijdt over een ontsmettingsmat in de buurt van Karniszyn in Centraal-Polen. Zondag werd daar op een derde bedrijf H5N1 vastgesteld. Foto ANP

Fruitteler Wim Notermans geeft leergierige particuliere fruitboombezitters les in het snoeien van fruitbomen. Zelf heeft Notermans een winkel voor de huisverkoop van fruit. "De klanten hebben vaak een paar fruitbomen bij huis staan en vragen mij het snoeiwerk uit te voeren", vertelt Notermans. "Dat heb ik nu omgedraaid. Ik nodig geïnteresseerde particulieren uit om op mijn bedrijf onder mijn begeleiding fruitbomen te snoeien. Zaterdag had ik twee groepen van dertig man. Na wat theorie gaan we met z’n allen de boomgaard in." Foto Twan Wiermans

Een loonwerker rooit bieten van de maatschap Oosterhuis. Het is eigenlijk te nat, wat de grond niet ten goede komt. Foto Jan Bouwman

Een dankbaar werk noemt akkerbouwer Harm Engel Mellema het doorspoelen van de drains onder zijn akkers. Hij pakt eerst de slechte plekken aan. "Vaak komt er veel vuil water uit de drains", vertelt hij. "Dat wijst er op dat water naar beneden trekt vanuit de akker." In eerste instantie spoelt hij met lage druk door. Zit ergens een prop, dan voert hij de druk op en spoelt totdat de drain schoon is. Het lijkt een koude klus. "Maar daar kun je je tegen kleden", zegt Mellema. En het busje is dichtbij, voor als het regent. Foto Koos van der Spek

Foto

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    n.jacobs

    Waar was Mw. Verburg toen in Son & Breugel (gelukkig een rampje) weer eens duidelijk werd dat bij Megastallen de ramp vele malen groter kan zijn!?
    Maar ja, zij hoeft de kastanjes niet uit het vuur te halen; dat doen de burgers (en brandweer) wel! Waarschuwingen uit de medische wereld blijken bewaarheid te worden. Wie deze vrouw, die het allemaal zoveel beter meent te weten?

Of registreer je om te kunnen reageren.