Varkenshouderij

Achtergrond

Advisering (4): maiskorrels poepen

‘Maiskorrels poepen’ is nog niet opgenomen in het Guinness Book of Records, maar na vandaag ga ik een bedrijf voordragen om in dat boek te worden opgenomen.

Na een 3 uur durend winterritje richting Zuid-Hongarije kom ik op mijn afspraak. Gelukkig rijd ik een Quattro, autoliefhebbers weten dan het merk. Vandaag bezoek ik een varkensbedrijf met 10.000 krulstaarten. Ha ha ha, tegenwoordig moet ik bij het woord krulstaart altijd denken aan de Banana Split-grap met onze medewerkster.

Bulldozerlocatie

De ontvangst door de vrouwelijke bedrijfsmanager is allervriendelijkst. En ze is verrassend open. Na een minuut of 5 valt het woord bulldozerlocatie. Dat betekent dat de toestand van de stallen en technologie dermate slecht is dat er eigenlijk maar één oplossing is...

Shitresultaten

Het bedrijf levert 20.000 vleesvarkens op jaarbasis af. De gemiddelde groei in 2007 bedraagt 700 gram, de voederconversie is ruim 3,2 en het uitvalpercentage 6,5. Daarbovenop komt nog het afleveren van 4 procent te kleine en slechte varkens. Kortom: shitresultaten.

Superspul

Het bedrijf voert de vleesvarkens sinds enkele weken vochtige korrelmais op brij. Het drogestofpercentage is 70, ingekuild in grote slurven. De slurven en het product in de slurven zien er netjes uit. Ik ben reuze benieuwd naar de ervaringen met de natte korrelmais, want ik heb daar ook wel oren naar voor mijn bedrijf. Volgens de bedrijfsmanager is het superspul. M’n enthousiasme is geprikkeld en nieuwsgierig loop ik samen met de manager naar de mesterij.

Stuiterende maiskorrels

In de vleesvarkensstallen aangekomen, zie ik restanten brijvoer in de lange troggen liggen. Beter gezegd: restanten maiskorrel. Man, man, wat is dat voer grof gemalen! Bij de varkens die poepen zie je vanaf de voergang zo de complete maiskorrels nog zitten. De bedrijfsmanager snapt er niets van. Ze belt Chef Voerkeuken, die na enig denkwerk de reden wel weet. Wat blijkt? De natte mais doet de 3 millimeterzeven van de hamermolen dichtslaan, daarom hebben ze een 6 millimeter ingelegd. Wetende dat deze natte korrelmais voor 60 procent in het rantsoen loopt, verwacht ik dat de voederconversie aanmerkelijk zal stijgen. Ik geef hun in overweging zo snel mogelijk de leverancier van de hamermolen te raadplegen hoe dit probleem op te lossen. Bij het uitlopen van de stal hoor ik plok-plok-plok, de maiskorrels stuiteren op de betonroosters.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.