Varkenshouderij

Achtergrond

Advisering (3): de reuzentrog

De vorige keer ging mijn weblog over de kat zonder hoofdpijn. Deze keer de reuzentrog.

Zoals in weblog 1 vermeld, draait het vleesvarkensbedrijf slecht. Groei 630 gram per dag en 7 procent sterfte. Op de vraag wat de voederconversie is, komt een indirect antwoord. “De gemiddelde voeropname is 2,2 kilo per dier per dag.” Slik. Koude rillingen gaan over m’n rug... 2,2 kilo voeropname en 630 gram groei betekent een voederconversie van 3,5! Tel uit je verlies.

Volgens de bedrijfsleider is de kaaswei de oorzaak van de slechte resultaten. De vleesvarkens krijgen globaal een rantsoen dat bestaat uit 2 procent wei, 28 procent concentraat, 55 procent korrelmais en 15 procent tarwe/gerst-mengsel. Zo op het eerste gezicht geen mengsel waarvan je denkt “oeps, oppassen, want er worden grote risico’s genomen”. Verder zoeken.

De varkens worden vier keer per dag gevoerd, netjes 25 procent per keer. Drie keer voeren kan niet, want de troginhoud is niet toereikend. Toevallig start in de stal waar we staan te discussiëren het voeren van de varkens. De varkens wegen 60-65 kilo. Het voer komt mooi rustig uit de valpijp, een teken dat het voer in ieder geval niet onderhevig is aan enorme gisting.

Nadat de eerste troggen zijn gevuld, heb ik ernstige twijfel bij de opmerking dat men vier keer per dag moet voeren omdat de trog te klein is. Die trog is zó groot dat je goed moet kijken waar dat varken van 60 kilo in de trog ligt, zoveel ruimte is er! Een reuzentrog.

Ook mag de conclusie worden getrokken dat de werkelijke voeropname niet gelijk is aan de voergift, want er wordt veel voer vermorst.

Het voer zakt wel enorm snel uit. Dát is een punt waarop direct actie moet worden ondernomen. Want dat kan ook tot diarree (het bedrijf heeft immers dysenterie) leiden.

Om wat meer informatie over de oorzaak van de dysenterie te krijgen, vraag ik wat de pH van de brij is. “Die is goed” is het antwoord. Een pH-meter heeft het bedrijf niet, wel een fantastisch lakmoespapiertje... De kleur blijft donkergroen, dus een pH van ver boven de 5,0. Ik zou graag de droge stof van de brij controleren, want als het in de trog zo gruwelijk snel uitzakt, dan zal het in de leidingen ook wel ontmengen. Maar ook een drogestofmeter heeft men niet.

De voornaamste conclusie van dit oriëntatiebezoek is dat het management totaal, maar dan ook totaal ontoereikend is. Hopelijk krijg ik de kans van de big boss om het bedrijf eens flink op te schudden.

Maar eerst volgen nog bedrijfsbezoeken aan enkele andere mesterijlocaties. Ik ben nu al benieuwd wat we daar gaan aantreffen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.