Varkenshouderij

Achtergrond 233 x bekeken

AID: niet leuker, wel...

De Algemene Inspectiedienst is in de leer gegaan bij de fiscus: leuker kunnen wij het niet maken, wel makkelijker.

De dienst gaat op eigen verzoek van varkenshouders de boeren helpen aan de regels van het Varkensbesluit te voldoen. Het klinkt allemaal sympathiek en dat is het waarschijnlijk ook wel. Het achterliggende doel is naleving van de regels over het houden, huisvesten en verzorgen van varkens. En daaraan blijken de nodige varkenhouders niet te voldoen.

Controles, voorlichting en ook aangekondigde controles bleken amper tot verbetering te leiden. Die boeren kúnnen (of willen) de regels dus niet opvolgen. De AID gaat hen daarbij helpen, zodat de wet toch wordt nageleefd.

Het zou mooi zijn als het project in het land van Cuijk uitwijst dat het merendeel van de betreffende boeren wel wil, maar gewoon niet weet hoe zij aan de regels moet voldoen. Dan zou de hulp een probleem oplossen. De landbouworganisaties juichen het idee mede daarom toe. De vraag is alleen of zij die ondersteuning niet moeten bieden.

Want is dit wel een taak van de AID? Het betreft een inspectiedienst van de overheid, die overtredingen moet opsporen en vooral moet handhaven. De fiscus gaat ook niet de belastingaangiftes invullen van mensen die daarbij herhaaldelijk in de fout zijn gegaan, evenmin als de politie de verlichting van vaak betrapte fietsers gaat maken.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.