Varkenshouderij

Achtergrond 572 x bekeken 5 reacties

AID gaat anders werken

De AID (Algemene Inspectiedienst) is in het land van Cuijk gestart met een proefproject Varkensbesluit. Varkenshouders krijgen controle van de AID waarbij ze hulp krijgen van de dienst om aan de regels te voldoen.

De AID wil met een werkwijze, geënt op vertrouwen en samenwerking de naleving van het Varkensbesluit verbeteren.

Deze nieuwe werkwijze van de past binnen de omslag die de dienst wil maken in haar manier van denken en werken. "Het gaat om de naleving van de regels. Die is belangrijker dan controles en verbaliseren", aldus een woordvoerder van de AID. Als de nieuwe werkwijze werkt, kan deze ook in andere delen van het land worden toegepast.

In het project kunnen varkenshouders zich aanmelden voor een controle. Ze hebben een brief ontvangen van de AID met uitleg van het project. De varkenshouder kan aan de hand van een checklist die op internet staat, van te voren bekijken of hij aan het varkensbesluit voldoet. Bij het bezoek van de AID staat de vraag voorop hoe de ondernemer kan gaan voldoen aan de regels. Verbaliseren is niet aan de orde. Bij een tweede bezoek kan de AID samen met de varkenshouders nagaan in hoeverre aan de eisen is voldaan. Ook dan is verbaliseren in principe niet aan de orde.

De AID heeft over dit proefproject overleg gehad met de ZLTO en de NVV. Voorzitter Maarten Rooijakkers van ZLTO vakgroep varkenshouderij heeft positieve verwachtingen van het project. “Ik juich dit project toe”, aldus Rooijakkers. “Het is goed dat de AID nu eens op een hele andere manier gaat werken en uitgaat van communicatie.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  mr. pig

  Jammer dat ik daar niet woon, dan hadden die aid'ers bij mij wel kunnen meehelpen om aan de gedwongen eisen van Paars te voldoen, ik heb het tot op heden zelf moeten verbouwen en vooral zelf moeten betalen, en geloof maar een zeug op stro is achteraf echt niet alles.......helaas.......

 • no-profile-image

  lano

  hoera,zo ga je met je medemens om en is veel beter dan de kracht van de macht te gebruiken.DE gemiddelde boer is te goede trouw en is geleerd om met je armen te werken(vooral 50 plussers) en begrijpen vaak de regels niet (amtenaren taal)is vaak onnavolgbaar !!!!!

 • no-profile-image

  w

  Een grote pluim voor Annemie Verburg
  Zij is de drijfveer achter de veranderingen bij de AID.Zij is degene die in gesprek is gegaan met de sector zodat ze weet wat er leeft en speelt er op de juiste manier op in. EINDELIJK !!!

 • no-profile-image

  jan brok

  Er wordt nu uitgegaan van VERTROUWEN en niet meer van WANTROUWEN dit is DE manier van benadering, dit verdient een grote pluim. Wie had dit verwacht van de AID, zo zijn ze je (beste) vriend. Goed voorbeeld doet goed volgen, agrariërs hebben nog wel enkele ministeries, die verbetering behoeven.
  Jantje uit ENTER

 • no-profile-image

  varkenshouder

  Pas op collega's. Het zijn en blijven AID-ers. Niet te vertrouwen. Zo zijn ze een beetje lief en achter je rug steken ze een mes tussen je ribben, figuurlijk dan.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.