Varkenshouderij

Achtergrond 382 x bekeken

karpers bij de varkens

Ik hoop nooit een brand mee te maken op onze varkensbedrijven, maar we hebben het wettelijk verplichte bluswaterbassin aangelegd. De ’karper’ komt straks...

Op onze varkensmesterij met 6.000 plaatsen moesten we een bluswaterbassin maken. Niet zomaar een gat graven, nee er volgde een hele rits eisen: inhoud minimaal 500 m3; folie; maximaal 500 meter tot het verste punt in de stallen; vijf leidingen + koppelingen; filters op de aanvoer; verharde weg tot bij de koppeling; rood geverfde leidingen... Prachtig. Ik vroeg de ambtenaren nog of ze het op prijs zouden stellen als ik enkele ANWB-wegbewijzeringsborden zou plaatsen zodat de brandweer precies weet waar het bassin is... Maar nee, dat hoefde niet. Gelukkig.

Het bassin kostte me €4.000 euro, maar dan heb je ook wat! Een fantastische schijnzekerheid. Ja, schijnzekerheid. Want hoe werkt de Hongaarse brandweer? De dichtstbijzijnde kazerne is 15 kilometer van ons varkensbedrijf. In een noodsituatie met mijn eigen auto een rit van 7 minuten. Echter, met een brandweerauto van communistische makelij duurt dit 30 minuten. Tenminste, áls ze je varkensbedrijf in één keer weten te vinden. Dit betekent dat de stal zo’n beetje afgefikt is voordat de brandweer überhaupt met de eerste slang in de buurt van de stal komt. Dit dilemma heb ik voorgelegd aan mijn architect. Hij moest wel lachen. „Je hebt gelijk, maar géén bassin dan ook géén vergunning voor je nieuwe stal en géén uitkering van de verzekering mocht het ooit fout gaan.” Oké, oké, ik leg dat bassin wel aan.

Het uitgraven van het bassin had overigens een bijkomend voordeeltje. Het zand gaan we gebruiken om een parcours voor de quad te maken. U weet wel, zo’n ding dat je als landbouwvoertuig koopt, dan aftrekt van de belasting en er in het weekend op rondscheurt. Leuke ontspanning. En misschien moesten we ook maar eens met vissen beginnen. Weet iemand de welzijnsnorm voor het aantal karpers per kubieke meter water?

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.