Varkenshouderij

Achtergrond 198 x bekeken

Voedselprijs veroorzaakt meer kopzorgen

Rusland en China, twee van de vier snelst groeiende markten voor Europese producten, kampen met een hoge inflatie. De oorzaak zijn de snel gestegen voedselprijzen die ook de EU-statistici steeds meer zorgen baren.

Hogere voedselprijzen zijn de belangrijkste oorzaak van de Chinese inflatie die in oktober tot 6,5 procent steeg. Voor de overheid is dit ontoelaatbaar wat wel blijkt uit de aandacht die premier Wen Jiabao aan het onderwerp schenkt. De 'derde man van China' bezocht op maandag arme inwoners in Peking en blameerde daar openlijk de hoge olie- en voedselprijzen voor de misère.

Voor de communisten verzorgt economische voorspoed tegenwoordig meer dan ideologie haar legitimiteit. Economisch succes is een zware opgave als je beschikt over een beperkte grondstofvoorraad en landbouwareaal.

Volgens staatsmedia veroorzaakte de verkoop vanolie in West-China ware schermutselingen tussen potentiële kopers hetgeen leidde tot 3 doden en 31 gewonden. De organisatie van olieproducerende landen Opec wijst officiële smeekbedes van de EU, China en VS om de productie op te voeren van de hand.

De voedselprijzen stegen in oktober in China met 18 procent. Varkensvlees, traditioneel het meest geliefde vlees, kost nu 55 procent meer dan vorig jaar. Verse groenten 30 procent meer.

In Rusland probeert de Centrale Bank al maanden de inflatie binnen de 8 procent te houden. Een inflatie die volgens zakenblad Vlast Week spoedig 10 procent bedraagt. Het Russische optreden hiertegen is echter autoritair. De importtarieven op zuivel verdwenen en de overheid bevroor de prijzen van onder meer varkensvlees en verse groente.

Hoewel Ruslandstreeft naar lidmaatschap van de WTO noemt Jacques Diouf van de FAO de stap begrijpelijk. "Sommige landenzullen harde maatregelen moeten nemen."

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.