Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Vergunning verleend voor drukjacht Veluwe

De provincie Gelderland heeft gisteren vergunning verleend voor eenmalige drukjacht op de Veluwe. De provincie moest met het afgeven van de vergunning wachten op publicatie van het kabinetsbesluit in de Staatscourant en dat is deze week gebeurd.

Niets staat de omstreden jachtmethode nu meer in de weg. Drukjacht is volgens wildbeheerders nodig om een einde te maken aan het enorme overschot aan wilde zwijnen in het natuurgebied.

Gerrit Jan Spek van de Wildbeheereenheid Veluwe (WBE) verwacht dat in volgende jaren de gebruikelijke jachtmethodes afdoende zullen zijn om het aantal varkens op ongeveer achthonderd te houden. Dat is volgens deskundigen het optimale aantal voor een natuurterrein met de omvang van de Veluwe.

De WBE is al enige tijd bezig om bepaalde gebieden op de Veluwe voor te bereiden op de een-op-eenmethode, zoals de drukjacht ook wel wordt genoemd. Bij die methode jaagt een helper zwijnen uit hun rustplaats. Als dat op de juiste manier en op het goede moment gebeurt, lopen de varkens in de richting van een jager, die ze neerschiet.

In Nederland is nog geen ervaring met de drukjacht. Jagers van de wildbeheereenheden hebben daarom geoefend in Duitsland, waar wildbeheerders zeer te spreken zijn over de jachtmethode. De drukjacht die nu binnenkort op de Veluwe van start gaat, dient tevens als experiment om te bekijken wat het effect van deze methode is in vergelijking met andere manieren om te jagen.

De wildbeheerders jagen tot begin januari. In de komende zes weken moeten ze nog enkele duizenden wilde zwijnen doden. Natuuractivisten als de Faunabescherming en verschillende politieke partijen zijn fel tegen de drukjacht. Aan minister Gerda Verburg van LNV zijn al duizenden protestmails verzonden.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    v Vier

    Dat word knallen !!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.