Varkenshouderij

Achtergrond

Saldo zeugenhouderij gekelderd in derde kwartaal

De resultaten in de zeugenhouderij zijn in het derde kwartaal van dit jaar gekelderd.

Het saldo op een bedrijf van 350 zeugen komt in het derde kwartaal uit op slechts 2.000 euro. Dat meldt het LEI in het kwartaalbericht over de zeugenhouderij in haar periodiek Agrimonitor.

Een jaar geleden berekende het LEI in de zeugenhouderij nog een saldo van 50.000 euro over het derde kwartaal voor een rekenbedrijf met 350 zeugen. Die saldo's zijn over de eerste drie kwartalen van dit jaar flink ingezakt, van bijna 50.000 euro in het eerste kwartaal van dit jaar via 25.000 euro in het tweede kwartaal naar 2.000 euro in het derde kwartaal.

De oorzaak ligt vooral in de 40 procent lagere biggenprijzen en de sinds halverwege vorig jaar sterk gestegen voerprijzen. Het LEI becijfert die voerprijsstijging op 23 procent. Daardoor zijn de voerkosten op een zeugenbedrijf van 350 zeugen zo'n 9.000 euro hoger dan in het derde kwartaal vorig jaar. Zowel zeugenbrok als biggenvoer was €4,50 duurder dan in het zelfde kwartaal vorig jaar. Door de veel lagere biggenprijs komen de opbrengsten 35.000 euro lager uit dan over de zelfde periode vorig jaar.

Over de eerste negen maanden van dit jaar berekent het LEI een ruim 100.000 euro lager saldo dan over de zelfde periode van vorig jaar. De biggenprijs was gemiddeld 25 procent lager en de voerprijs gemiddeld 17 procent hoger dan vorig jaar. Als ook rekening wordt gehouden met de overige kosten, zoals huisvesting en mestafzet komt het gezinsinkomen over de eerste drie kwartalen flink negatief uit.

Volgens het LEI is het aantal zeugenslachtingen in Europa flink toegenomen. Dat moet leiden tot een verminderd biggenaanbod op niet al te lange termijn, en dus prijsherstel. Op de termijnmarkt van Hannover liggen de biggennoteringen voor volgend jaar tussen 45 en 50 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.