Varkenshouderij

Achtergrond

Saldo vleesvarkens derde kwartaal lager

Het saldo in de vleesvarkenshouderij kwam in het derde kwartaal voor een bedrijf met 1.300 vleesvarkens uit op een bedrag van 40.000 euro.

Dat is 6.000 euro per bedrijf minder dan over de zelfde periode vorig jaar. Dat meldt het Landbouweconomisch instituut LEI in haar kwartaalbericht over de vleesvarkenshouderij.

Het lagere saldo is vooral een gevolg van de lagere opbrengstprijzen en hogere voerprijzen. De opbrengstprijs in het derde kwartaal bedroeg volgens het LEI gemiddeld €1,37 per kilo. Dat is 15 cent minder dan vorig jaar. door de lagere opbrengstprijzen waren de inkomsten op een bedrijf met 13.000 vleesvarkens bijna 15.000 euro lager dan over de zelfde periode van vorig jaar.

Aan de andere kant waren de kosten voor biggen een stuk lager als gevolg van de malaise in de zeugenhouderij. De biggen waren gemiddeld 16 euro per stuk ofwel 40 procent goedkoper. De voerprijzen waren in het derde kwartaal 25 procent hoger dan in het zelfde kwartaal vorig jaar. voor een bedrijf van 1.300 vleesvarkens waar het LEI mee rekent komen de voerkosten 11.000 euro hoger uit. de kostenstijgingen zijn niet goedgemaakt door de post omzet en aanwas, zodat het slado 6.000 euro lager uitkomt.

Over negen maanden komt het vleesvarkensbedrijf van 1.300 varkens uit op een saldo dat 20.000 euro lager is dan over de zelfde periode vorig jaar. Het is een gevolg van 10 procent lagere opbrengtprijzen, 25 procent lagere biggenprijzen en 25 procent duurder voer. De mestafzetkosten liggen beduidend hoger dan vorig jar. De verwachting voor het gezinsinkomen over de eerste drie kwartalen is dan ook dat dat meer dan 20.000 euro lager zal zijn dan vorig jaar.

In het derde kwartaal zijn ruim 750.000 varkens levend uitgevoerd. Dat zijn er ongeveer 25.000 minder dan in het zelfde kwartaal van vorig jaar. Over de eerste drie kwartalen ligt de uitvoer ruim 2,4 miljoen stuks hoger dan vorig jaar. In procenten is dat 9 procent meer. De stijging komt voor rekening van Duitsland en België.

Of registreer je om te kunnen reageren.