Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Oude mestput

De afgelopen week hebben we een mestvijver van 1500 kuub leeggezogen, de dikke drab eruit gehaald en het geheel met zand gevuld en glad geschoven.

Toen we eind 2002 met varkens begonnen hadden we snel een tijdelijke mestvijver met circa 1500 kuub inhoud gegraven. Nu na 5 jaar was het tijd om deze „tijdelijke” mestopslag te beëindigen.

De afgelopen week hebben we met groot materieel eerst de dunne fractie eruit gezogen. De mestvijver was een 2,5 meter diep. De eerste 2 meter konden we eruit zuigen, maar er bleef een laag van 50 cm dikke prut onderin staan. Deels kwam dit doordat we eind 2002 de voorraad oud stro dat op het varkensbedrijf lag onderin die mestvijver hadden gedonderd. En natuurlijk ook door het uitzakken van de mest gedurende 5 jaar.

We zijn begonnen om met een buldozer de mestvijver „in elkaar te drukken”, zodat de dikke smurrie langzaam een hoek in werd gedrukt. De overmaat aan dunne gier in die hoek werd afgezogen door een 20 kuubs gierton met enorm krachtige pomp. De dikke smurrie werd door een grijper in een vaste mest verspreider geladen, en naar het land gereden. Bij de eerste vracht die langs mijn kantoor reed, stond m’n hart even stil. Een mooie gitzwarte streep van een halve meter breed lekte uit de mestverspreider. Ik dacht „het moet er maar van gaan.......” (met in mijn achterhoofd al het telefoontje van de burgemeester wát we aan het doen zijn). Het is een ritje van een 5 kilometer, waarvan de eerste 1,5 kilometer via de verharde openbare weg...... Toch snel even de quad gepakt om de combinatie te volgen. Gelukkig had de combinatie alleen op ons eigen terrein goed gelekt en niet op de openbare weg.

Dat was goed nieuws, en het „signaal veilig” om de hele dag door te denderen met groot materieel. Ik ben blij dat we deze mestvijver hebben gedempt en we onze mest in een afgesloten stalen silo, 1.000 m3 mét dak, opslaan. Welliswaar is de opslagcapaciteit niet toereikend voor 6 maand, maar we hebben er vertrouwen in dat we binnenkort de bevestiging krijgen dat we een betonnen mestsilo van 3.500 kuub inhoud mogen bouwen.

« vorige |

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    marc

    test

Of registreer je om te kunnen reageren.