Varkenshouderij

Achtergrond

'Noordwijk' voorbeeld

Castreren van biggen is in 2015 in Nederland verleden tijd, en vanaf 2009 ligt in Nederlands supermarkten alleen nog maar varkensvlees van verdoofd gecastreerde dieren.

Dat staat in de Verklaring van Noordwijk, die is getekend door varkenshouders, slachterijen, supermarkten, de Dierenbescherming en het landbouwministerie.

Daarvoor past hulde. Wel had beter gesproken kunnen worden van de Intentieverklaring van Noordwijk. Want varkenshouders moeten vanaf 2009 zelf verdoofd castreren, maar een garantie dat die methode voorhanden is, ontbreekt. En supermarkten zeggen dat dan al het varkensvlees in het schap van verdoofd gecastreerde beertjes is, maar of dat bij buitenlandse leveranciers lukt is allerminst zeker.

Het goede is dat de partijen verder kijken dan hun neus lang is en dus niet stoppen bij verdoving, zoals actievoerende partijen als Wakker Dier doen. Het einddoel van 'Noordwijk' is het castreren te staken. Bovendien wordt het buitenland erbij betrokken. Als Duitse bedrijven Nederland willen blijven beleveren, dan moeten zij dezelfde stappen zetten. Bovendien gaan Nederlandse supermarkten proberen verdoofd castreren opgenomen te krijgen de productie-eisen, zoals GlobalGap.

Samen een probleem aanpakken loont. Dat tonen de sector, supermarkten en de Dierenbescherming aan, net als eerder bij stal- en kippenwelzijn. Daar zouden anderen een voorbeeld aan moeten nemen.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.