Varkenshouderij

Achtergrond 4 reacties

Moord op een Varken!

Supporters van de Partij voor de Dieren (zijn die er werkelijk?) zouden dit een passende titel vinden voor deze weblog.

Toen ik pas in Hongarije woonde, werd ik ’s ochtends rond 4.30 uur opgeschrikt door een enorm gekrijs. Wat is dat in vredesnaam? Wordt er iemand vermoord of verkracht? Dat was het eerste waar ik als Nederlander aan dacht. Mijn Hongaarse vrouw zei: ach, niks aan de hand, er wordt een varken geslacht. Ik ben geen flauwerd, maar de eerste keer dat ik dit gekrijs hoorde was het een beetje vreemd. Maar ach, het went ook wel, want na een paar minuten is het weer stil. Tegenwoordig ben ik eraan gewend, want het aan huis slachten van een zelfgemest varken gebeurt hier regelmatig.

Huisslacht

Ook op onze farms stoppen we zo nu en dan een varken in de vriezer. Hier volgt een levensechte beschrijving van een huisslacht. Het varken wordt door een figuur à la stripheld Jerommeke (uit de strip Suske en Wiske) vastgepakt en op z’n zij geduwd, een tweede persoon gaat ook op het varken zitten en de derde mag steken. Als het varken is leeggebloed, begint het wassen van het dier. Met de Kärcher-hogedrukspuit is dat 'varkentje zo gewassen' (passend Nederlands gezegde). Daarna begint het afbranden van de huid, het schoonkrabben, nogmaals afspoelen, het in tweeën splitsen van het karkas, ingewanden eruit, nogmaals spoelen en dan hop richting de keuken. Daar wordt het varken verder verwerkt.
Iedere Hongaar weet ook hoe hij een varken moet slachten en verwerken. De kinderen van mijn bedrijfsleider, 4 en 5 jaar oud, staan er met plezier bij. Nee, dat is niet zielig, dat is maar net wat je gewend bent. Het slachten van een varken is hier een familiedag. Met z’n allen wordt het vlees verwerkt en de verse lever direct gebakken, uien erop, brood, wijn en bier erbij... Smullen maar!

Traditie

Eigenlijk is het traditie dat degene die het varken heeft gestoken, één van de oren krijgt. De oren zijn verhit met de brander en daardoor lekker knapperig. Mij is ook al eens een oor aangeboden, maar deze heb ik vriendelijk doch beslist afgeslagen. Onze Hongaarse Vizsla (jachthond) was er wél blij mee.

Barbaar

De leden van de Partij voor de Dieren zullen me wel een barbaar vinden. Feit is dat sinds mensenheugenis dieren, en dus ook varkens, als voedsel voor de mens dienen en dus worden geslacht.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Atoon

  Het was 50 jaar geleden nog gewoon om enkele varkens thuis te slachten. Het vlees een belangrijke bijdragen voor de dagelijkse voedsel. Dit naast het voedsel uit eigen tuin. het slachten gebeurden toen ook humaan. Wel primatief in die tijd. Tegenwoordig heb je maar enkele varkensbedrijven in ieder dorp, en in de omgeving enkelijke slagerijen in een groot gebied. Nu hebben de mensen die in de sector werken met veel betere omstandigheden te maken dan vroeger. voor de varkens is het ook veel beter. Als het slachten van een varken moord genoemd wordt is dit barbaars gedrag van zulke activisten.Men zegt toch ook niet dat de chirurgen die de mensen opereren beuelen zijn. Wat een zoodtje is die partij voor dieren toch?

 • no-profile-image

  josien kapma

  Mooi verhaal, had ook over portugal kunnen gaan want hier gebeurt het echt precies hetzelfde. Leuk te lezen!

 • no-profile-image

  Willem van den Akker

  Het is een mooi stukje Ronald, maar ik herinner me dit ook nog goed uit mijn jeugd. Bedenk ik me dat ik ook niet meer zo piep meer ben. Ik praat dan over 30, 35 jaar geleden. Was het hier in ieder geval normaal. Alleen het doden gebeurde dmv een schietmasker. In Kazachstan doen ze het met een houten hamer, vraag maar aan Bert.

  Maar.. wel is dit zoals de partij voor de dieren het wil. Iedereen een paar varkens in de achtertuin en tratitioneel slachten voor eigen gebruik en de buurman.

 • no-profile-image

  Yvonne

  Een mooi verhaal Ronald. Snap eigenlijk niet waarom dit in Nederland verboden is. Voor het dier is en blijft het niet aangenaam, maar wel heel wat diervriendelijker dan het transport naar het slachthuis en het verdere verloop ervan. In december ga ik een reportage maken over een huisslachting in Frankrijk. Dit zal worden geplaatst op een grote website en ondertussen ben nog op zoek naar andere media. En dat zal moeilijk gaan omdat dat menig uitgever bang is dat abonnees hun abonnement gaan opzeggen. Maar is dat niet erg hypocriet? Wel de diepvries volstoppen met kiloknallers vlees maar niet willen weten hoe en waar de dieren worden geslacht. Ben dus benieuwd!

  Groet
  Yvonne

Of registreer je om te kunnen reageren.