Varkenshouderij

Achtergrond 1013 x bekeken 1 reactie

Kraamstal inrichten

De bouw van de kraamstal loopt gesmeerd. De eerste 100 kraamhokken van de 320 worden deze week gemonteerd.

Afgelopen week stonden we op de Landbouwdagen in Hardenberg. We hebben een goede beurs gehad en intussen schiet het met de kraamstal ook mooi op. De eerste 100 kraamhokken van de 320 worden komende week gemonteerd. Op een paar kleinigheden na, loopt de bouw gesmeerd. Het heeft nu bijna 3 maanden geduurd en het budget van € 2.000 per zeug wordt maximaal 5 procent overschreden, maar wel door zaken die direct geld opleveren.

Amerikaans model

Uiteraard heb ik direct één hok geplaatst. Alles past en het lijkt goed. We hebben gekozen voor een box naar Amerikaans model. Er zijn bewust geen stelmogelijkheden en daardoor ook geen losse pennen. De onderste buis zwaait naar buiten, hier heeft de zeug liggend maar liefst 86 centimeter ruimte. De tweede buis zwaait juist naar binnen en beperkt de ruimte tussen de achterpoten van de zeug tot slechts 46 centimeter. Deze buis is scharnierend en gaat achter op en neer. De achterpoten van beide hekken staan vergrendeld op een driekantrooster. Door bovenop de box een hendel over te gooien, kunnen de beide hekken geheel naar de zijwanden open.
Het driekantrooster heeft een mestklep, de zeug staat op gietijzer. Het hele hok meet 2,50 x 1,80 meter en heeft een witte kunststof hokafscheiding van 50 centimeter hoog.

Brijvoer in rvs-trog

De zeug heeft een rvs-trog met een inhoud van ruim 20 liter. Hierin krijgt ze brijvoer. Er is een aparte watervoorziening op het rooster, een drinkbak voor de zeug en de biggen samen. Door middel van een membraan zit er altijd een vaste hoeveelheid water in.
Aan de voorkant van het hok hebben we een extra gangetje gemaakt van 50 centimeter breed. Van hieruit hebben we zicht op de kop van de zeug en op de voertrog, en vullen we straks de rvs-biggenbakjes. Deze hebben we per twee kraamhokken. Het is een vaste voorziening die op de kop wordt geplaatst als ze niet in gebruik is.

Verwarming

Het biggennest is 0,8 vierkante meter en wordt indirect verwarmd. Mede hierdoor voldoet de stal aan de meetlat welzijn. Dit scheelt ons fors geld. Per vijf hokken is er een aparte lus verwarmingsbuis. Per afdeling van 20 hokken hebben we een pompset met vier groepen. De lucht gaat onderlangs naar de kop van de zeug. In de winter kunnen we conditioneren en ’s zomers gebruiken we padkoeling. Ik ga er vanuit dat we zonder biggenlampen kunnen. Alles is er op gericht dat er geen gebruik wordt gemaakt van losse hulpmiddelen. De zeugen worden op 3 weken gespeend.

Minder werkuren, meer werkplezier

Het moet een kraamstal worden die met weinig man/vrouwuren perfect gaat draaien. Onze bestaande kraamstal is 38 jaar oud en enkele malen gerenoveerd. Toch zitten we hier altijd onder de 10 procent uitval. Elf biggen spenen lukt daar al goed. Met de nieuwe kraamstal moeten we betere resultaten boeken. De medewerkers kijken er naar uit, het werkplezier zal toenemen. Over een maand hopen we klaar te zijn. De zeugen zijn immers in de tweede helft van de dracht.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Henk Schipper

    Goedemorgen, de laatste maanden lees ik regelmatig je verslag van de bouwerij. Erg indrukwekkend en intressant om te lezen en zo op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in Holland. Zelf zijn we 2 jaar geleden naar Canada geemigreerd ( in Dedemsvaart hadden we 3500 vleesvarkens op brij en in Orvelte 450 zeugen ) en hebben een vleesvarkensbedrijf van 5 jaar oud gekocht op bijna 400 ha grond. Mestafzet is geen probleem ( we verhuren de grond aan een Hutterite-colony die de mest voor niets injecteert ) echter goed en gemotiveerd personeel is hier niet te vinden dus onze plannen om 600 zeugen bij te bouwen staan voorlopig in de ijskast. Toch proberen we zo goed mogelijk op de hoogte te blijven van de diverse ontwikkelingen en jullie verhaal is een goede ondersteuning. Veel succes verder. Henk Schipper

Of registreer je om te kunnen reageren.