Varkenshouderij

Achtergrond 338 x bekeken

KI’s Limburg en Twente groen licht gesprek fusie met VAC en Pigture

De besturen van Varkens KI Twente in Fleringen en Varkens KI Limburg in Helden hebben van hun leden groen licht gekregen om fusie-onderhandelingen aan te gaan met de KI-organisaties VAC en de Pigture-group.

Een maand geleden maakten Varkens Activiteiten Centrum en Coöperatie Pigture Group bekend dat ze willen fuseren. KI Limburg en KI Twente voerden oriënterende gesprekken met de beide fusiepartners om te bekijken wat de mogelijkheden waren om aan te haken en zo te komen tot een landelijke coöperatieve KI-organisatie.

De leden van Twente en Limburg hebben zich nu uitgesproken voor voortzetting van de gesprekken om te komen tot die ene landelijke KI-organisatie. Eind 2007 of begin 2008 moet er een volledig uitgewerkt voorstel zijn dat bestuur en directies de leden kunnen voorleggen.

Voorzitter Leo Philipsen van KI Limburg benadrukt dat in de komende besprekingen de positie van de particuliere fokkerij-organisaties van groot belang zal zijn. "Om de maximale efficiëntie eruit te halen is het van groot belang dat ook de particuliere KI-organisaties zich wél kunnen voelen bij zo’n landelijke organisatie."

De particuliere organisaties zijn goed voor 15 procent van de spermaomzet bij KI Limburg. Philipsen pleit voor een werkmaatschappij met een eigen raad van commissarissen die zo zelfstandig mogelijk moet kunnen opereren. Uit fiscaal oogpunt is het volgens hem noodzakelijk de onroerende zaken onder te brengen bij de Pigture-group.

Ook voorzitter Henk Dekker van KI Twente hecht groot belang aan de positie van de particuliere fokkerijorganisaties binnen de fusieorganisatie. Verder wijst hij op het stille vermogen dat in de loop der jaren bijeen is gebracht. "Daar moet verantwoord mee om worden gegaan."

Of registreer je om te kunnen reageren.