Varkenshouderij

Achtergrond 2 reacties

Faunabescherming naar rechter om drukjacht

De Faunabescherming heeft vanmiddag bij de rechtbank in Amsterdam een geding aangespannen om drukjacht op wilde zwijnen op de Veluwe alsnog te voorkomen.

De organisatie wil dat de verleende ontheffingen aan zowel Wildbeheereenheid Veluwe (WBE) als die aan de Jagermeester van de koningin worden geschorst. Dat heeft raadsman Peter Nicolaï desgevraagd bevestigd.

Nicolaï heeft tevens een bezwaarschrift verzonden aan minister Gerda Verburg van LNV. Woensdag publiceerde zij in de Staatscourant haar besluit om drukjacht eenmalig toe te staan, waarop de provincie Gelderland een definitieve vergunning voor de omstreden jachtmethode verleende. Of de drukjacht vandaag al is toegepast, is onduidelijk.

Volgens de Faunabescherming verschilt de drukjacht ofwel een-op-een-methode in de praktijk niet van de wettelijk verboden drijfjacht. De organisatie stelt dat drijvers de dieren zodanig zullen laten schrikken dat zij er als groep vandoor gaan. De jager moet schieten op dieren die in volle vaart voorbij komen. Er is dus geen sprake van één jager en één varken, aldus de organisatie.

Het is volgens de Faunabescherming onmogelijk dat een jager op die manier een exemplaar direct dodelijk treft. "Voorzienbaar is dat veel zwijnen geraakt zullen worden zonder dat zij met één schot gedood worden en dat veel dierenleed zal ontstaan. Dat is zonder meer een ontoelaatbare jachtmethode'', zo stelt Nicolaï in het verzoekschrift aan de Amsterdamse voorzieningenrechter.

De meeste overlast van wilde zwijnen doet zich voor in het noord-westelijk deel van de Veluwe. In dat gebied ligt ook Kroondomein Het Loo, particulier bezit van koningin Beatrix. Haar Jagermeester heeft ontheffing gekregen om met tien jagers varkens te doden. Volgens de Faunabescherming zijn de jagers veel te laat begonnen met afschieten en zijn alleen daardoor de problemen ontstaan.

De rechtszaak zal volgens de raadsman zeker niet voor maandag dienen. Maar duidelijk is dat de zaak een zeer spoedeisend en dringend belang heeft. De ontheffingen zijn geldig tot begin januari.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dirk

  Het is te hopen dat der rechter faunabescherming veroordeeld tot het betalen van de schade dit geld ook voor de pvd en de verdere tegenstanders want daar hoor je niemand over terwijl de schades enorm zijn

 • no-profile-image

  ton

  Vreemd dat volgens de faunabescherming de overlast te wijten valt aan het te laat beginnen met afschieten van de wilde zwijnen. Ten eerste geeft ze zelf aan dat afschieten de enige optie is om overlast te voorkomen en ten tweede geeft de faunabescherming -wellicht onbedoeld- zelf het spoedeisend belang van de drukjacht aan om verdere overlast te voorkomen. De minister heeft aldus, het algemeen belang dienende, een weloverwogen keuze gemaakt.
  Een zichzelf respecterend rechter heeft hiermee een makkie.

Of registreer je om te kunnen reageren.