Varkenshouderij

Achtergrond 2 reacties

Exportsteun geen oplossing

Europa gaat de export van varkensvlees ondersteunen.

Volgens EU-commisssaris Mariann Fischer Boel is die steun nodig om de sterk stijgende voerkosten in de varkenshouderij op te vangen. Het systeem vervangt als het aan haar ligt de particuliere opslag.

Fischer Boel is ruimhartig: de subsidie op de uitvoer geldt voor karkassen, magen en verse en bevroren delen naar alle bestemmingen. Bovendien wil zij de steun volgens Brusselse bronnen ook inzetten voor het vlees dat nu in de opslag zit.

Beide regelingen bieden geen structurele oplossing voor de problemen van de varkenshouderij. Daaraan ligt vooral overproductie ten grondslag. De enige manier om daar uit te raken, is inkrimping van een deel van de Europese varkenshouderij. De Brusselse steun biedt daartoe geen prikkel, maar stimuleert juist door te gaan.

Vreemd is ook dat Fischer Boel de opslag en exportsteun eerder niet wilde koppelen, ondanks aandringen van de sector. Zo kon het overschot buiten de EU worden afgezet en de druk van de interne markt gehaald. Nu wil zij dus wel een koppeling, waarvan vooral de Denen zullen profiteren.

Ergerlijk is dat de EU geen consistent beleid voert. Zij propageert een einde aan alle export- en marktsteun, en voert nu evenzo gemakkelijk dergelijke maatregelen door in een voorheen vrije sector. Daarmee maakt zij zich niet geloofwaardiger in het buitenland.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jac

  Stom stom stom! het is een vrije sector aub zo laten. het is ook nog eens niet te verkopen dat je praat over afbouwen steun en dan nieuwe steun gaat invoeren, hoe kun je zo'n stom voorstel doen?
  Ben zelf geen varkenshouder maar zit in de tuinbouw, ook vrij. aub zo laten is op lange termijn het beste. Waar ik wel voorstander van ben, als je iets wil reguleren, is de grens te sluiten voor produkten die niet aan millieu en welzijseisen voldoen die hier aan de producenten ook gesteld worden.

 • no-profile-image

  wilhelmina

  Helemaal mee eens!!
  Het is toch te gek voor woorden dat wij aan zo veel eisen moeten voldoen,z'on lage opbrengstprijs hebben en in de winkels het vlees ZO duur verkocht wordt!Waarom???,omdat de slager anders zijn pand en zijn personeel niet kan betalen??En wat gaat de consument doen?Juist ja,ergens anders hun vlees halen,goedkoper en vaak ook niet uit ons land maar uit een land waar alles nog is toegestaan.Het is niet toegestaan maar controle is erook niet!En dan WEET je NIET wat je binnen krijgt beste mensen!!Maar inderdaad....je hebt er minder voor hoeven te betalen!
  Het is een keuze....Jullie keuze,maar zonder je gezondheid .........en de rest mag jezelf invullen.
  En dit telt niet alleen voor vlees!!!Sperziebonen uit Egypte!!!IK HOEF ZE NIET.

Of registreer je om te kunnen reageren.