Varkenshouderij

Achtergrond

Chips: rotzooi!

Als u of ik een stukje hout in een zakje chips vind is het goed fout met de chips. Een stukje hout of andere rotzooi in de chips voor varkens is helaas niet zo vreemd.

Zaterdagochtend rond 07.00 uur arriveer ik op onze varkensmesterij en hoor het alarm afgaan. De bedrijfsleider komt ook net z’n woning uit en gezamenlijk lopen we richting de voerkeuken. Hij wist immers via een sms dat het om een voeralarm ging. Aldaar aangekomen toont het computerscherm de alarmmelding „geen uitstroming ventiel 605”. Op F5 B gedrukt (WEDA gebruikers begrijpen dit), nogmaals alarm. De bedrijfsleider loopt alvast de stal in ter controle van het ventiel. Dat is het niet. Nogmaals F5 B, alarm. Opeens valt het ons op dat de drukmeter van de verdringerpomp op 0,3 bar blijft staan. Daar ligt ons probleem!

Aandachtig kijkend naar de pomp, zien we dat die nauwelijks ronddraait terwijl er wel aansturing vanuit de frequentieregelaar is. De motor voelt ook een beetje warm aan.... Aha, dan zal er wel iets in de (de aanvoer van de) voerpomp zijn gekomen. Dus openmaken. Eerst de aanzuigleiding. Daar zat niks. Dan maar eventjes de stator eraf halen. Maar dat viel tegen non-de-ju. Muurvast. Uiteindelijk is de stator eraf en het eerste moment zien we niks...... Potverdikke. Opeens zien we een handschoen muurvast gedraaid in het rubber van de stator. De handschoen was getransformeerd tot een 2 mm dik lapje stof. Door deze handschoen kon de voerpomp niet meer rond en werd er dus geen druk opgebouwd en dus niet gevoerd. Alarm opgelost.

Beetje douchegel op de stator en hij schiet gemakkelijk op z’n plek. De handschoen zal wel afkomstig zijn van iemand uit de Hongaarse chipsfabriek, die blijkbaar de chips ziet als afvalproduct en daar z’n handschoenen inkiepert. Omdat bij ons de chips vanuit een CCM bak direct in de mengtanks worden gevijzeld, kan een handschoen „meekomen” in het voersysteem. Ach ja, het houdt ons mooi van de straat, niet dan?

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.