Varkenshouderij

Achtergrond 190 x bekeken

Brussel versoepelt MKZ-maatregelen Engeland

Groot-Brittannië mag weer vlees en andere dierlijke producten exporteren.

Alleen in een klein gebied rond de bedrijven, waar in september mond- en klauwzeer uitbrak, blijft het vervoer van herkauwers en hun producten verboden of aan strenge voorwaarden verbonden.

Het permanent comité voor de voedselketen en diergezondheid heeft tot de versoepeling besloten, omdat er sinds midden september geen nieuwe uitbraken zijn geweest. Export van levende dieren, zaad en embryo's blijft vooralsnog vanuit heel Groot-Brittannië verboden.

Groot-Brittannië is nu verdeeld in drie zones: één zogeheten hoog risico-zone, direct rond de besmette bedrijven; daaromheen een zone, waar het vervoer van herkauwers en onbehandelde producten beperkt blijft, maar van waaruit wel rund- en schapenvlees mag worden vervoerd, zij het onder voorwaarden; en een derde zone - de rest - waar geen beperkingen meer worden gesteld aan het transport van dierlijke producten.

Het permanent comité stemde verder in met de genomen maatregelen op Cyprus. De overheid daar bevestigde maandag een uitbraak van MKZ bij schapen in het district Larnaca. Voor heel het eiland geldt een import- en exportverbod. Uitzonderingen zijn alleen mogelijk voor bepaalde veilige producten, zoals halloumi kaas, die een hittebehandeling heeft gehad.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.