Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Actie voeren of niet?

De Vereniging van Hongaarse varkenshouders had afgelopen vrijdag topberaad over de te volgen strategie voor de komende maanden. De opkomst was ongekend groot.

De Hongaarse varkenshouderij kampt met een kostprijs van 300 à 320 forint per kilo levend-gewicht (€1,20 tot €1,28). Op dit moment is de opbrengstprijs €1,02 tot €1,04 per kilo levend-gewicht. Dat betekent een tekort van €20 tot €30 per afgeleverd vleesvarken. De stemming is dus zwaar pessimistisch. De president van de Hongaarse Vereniging van Varkenshouders is daarom al enige tijd in gesprek met het ministerie van Landbouw om tot oplossingen te komen. Onder druk van acties, iets wat de huidige regering écht niet kan gebruiken omdat ze toch al zo impopulair is, probeert de regering de varkenshouders een helpende hand te reiken.

Voornaamste pijnpunt is de sterk gestegen voerprijs. Het varkensvoer bestaat voor 50 tot 60 procent uit korrelmais. Door de enorme droogte is de oogst van de mais gehalveerd vergeleken met normale jaren. Ook Roemenië en Bulgarije kopen hier veel korrelmais, want daar zijn de oogsten finaal mislukt. In 3 jaar tijd is de maisprijs drie keer zo hoog geworden! Ook tarwe, gerst, zonnebloem en soja kennen een prijsexplosie. De regering kijkt nu naar mogelijkheden om varkenshouders kredieten te geven, zodat ze voor langere tijd mais kunnen inkopen en later kunnen betalen.

Van 1 januari tot en met 30 april dit jaar kregen we een tegemoetkoming van ruim €7 per afgeleverd vleesvarken. Echter, deze zou pas in het voorjaar 2008 worden uitbetaald. Deze uitbetaling is nu per direct naar voren geschoven. Tevens wordt de tegemoetkoming van €7 opnieuwd ingevoerd. Ook komt er ondersteuning met betrekking tot de kosten voor destructie en veterinaire checks voor import en export van varkens.

Dit zijn natuurlijk plezierige stappen die de Hongaarse overheid durft te nemen. Want binnen de zeer beperkte spelingsruimte die de EU toestaat, probeert de regering het maximale te doen voor haar boeren. De president van de Vereniging van Varkenshouders had het daarom bij het juiste eind: „We moeten niet demonstreren bij de overheid, maar bij de afnemers van het vlees.” Ik deel zijn mening dat we de energie moeten richten op de (te) grote macht van grote slachterijen en grote winkelketens. Met name de winkelketens bepalen de uiteindelijke consumentenprijs. Ze weten elk jaar weer prachtige winstcijfers te publiceren. Maar dat weten de ’Tesco’s’ en consorten overal in Europa al járenlang voor elkaar te boksen. Boeven zijn het...

Foto

Eén reactie

 • no-profile-image

  frans

  Wat je allemaal schrijft is ergens waar , de kern gaat evenwel even dieper .

  1. Huidige prijzen !
  Een groot mistery (van verschil)
  Terwijl men (naar hongaarse gewoonte) maar al te veel ellenlage vergaderingen belegd (zonder het probleem op te lossen)zie ik de prijzen nog dalen .
  Vandaag hoor je reeds spreken (bij de slachterijen)van 215 ft + Btw (0.84 euro + btw)
  Daartegenover zie je nooit geziene hoge vleesprijzen in de slagerijen ( achterhesp kost 6,5 keer de levende prijs)
  Waar gaat dit naartoe?????
  2.Subsidies !
  Sinds 2005(najaar) zijn geen subsidies meer uitgekeerd voor een ,,hizo sertes"!!!
  Ze bestaan ieder jaar : OP PAPIER , een wijze vrouw bij de subsidieinstantie zij me eens : Mijnheer je kan alles doen vul maar in hoor , de kassa's zijn echter leeg
  En last bet not list je moet lidgeld betalen aan een VHT (Vagohid hus tanacs)of je krijgt geen subsidie (luid de dreiging) een subsidie die overigens in kassavorm niet bestaat .
  feed Finance: Heeft altijd bestaan . Ernstige varkensbedrijven hadden in Hongarije een eigen veevoederproductieeenheid .
  De grondstoffen werden altijd met de oogst opgeslagen met een stockagefinance (közraktar) dat betekend :
  Bevoegde banken financieren de stockage en de overheid komt tussenbeide en betaald de rente ( finance is renteloos) je dient dan maandelijks af te betalen volgens verbruik.
  Dit systeem is sinds 2004 geheel in verval , en is zowat een niet onbelangrijke en gedeeltelijke achtergrond van de huidige situatie .
  - Oogstprijs ,,was" altijd de laagste.
  - Finance was renteloos.
  - kosten werden mooi gespreid.
  - grondstoffen werden voor eigen zelfvoorziening verzekerd in oogsttijd.
  - Om reden ,,közraktar" een algemene nationale politiek was werden meestal nationale grondstoffenprijzen gehanteerd die altijd wat lager gingen door de enorme vraag van közraktar in oogsttijd.
  Uw omschrijving van tesco , ,,grote" slachterijen zou ik uitbreiden met
  ,,grote" slachterijen en hun ,,slipdrager ... ".
  Nergens als in Hongarije zijn de eigen belangen (van de fundamenten die het probleem op vandaag nog erger maken bedoeld regering- vakgroepen- politiek ) zo groot .
  Betekend : Je gaat bij de duivel te biecht
  Wat doe je daaraan ? >>> NIETS
  In Hongarije is het ieder voor zich .
  De kunst is dan om vandaag kostprijsdekkend te gaan produceren.
  ,,Kan nog altijd"!
  Een zinkend schip (in een strategieloos Hongaren-land)zoals de Hongaarse varkenssector(in zen algemeenheid bedoeld varkensbedrijven- kleine slachterijen) subsidie geven haalt niets uit .


Of registreer je om te kunnen reageren.