Varkenshouderij

Achtergrond 8 reacties

Waarschuwing voor zwijnen langs snelweg

Rijkswaterstaat waarschuwt automobilisten vandaag voor zwijnen op en bij de snelwegen op de Veluwe.

Afgelopen weekeinde liepen zwijnen tot zes keer toe over de snelweg. Ongelukken deden zich niet voor, maar de situatie is wel zorgelijk, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat Oost Nederland.

Vooral bij op- en afritten zijn de zwijnen regelmatig te vinden, met name in de avond en nacht. De dieren ploegen de berm kapot en richten flinke schade aan. Ze steken ook gewoon de rijbaan over, aldus de woordvoerder. Rijkswaterstaat controleert deze week iedere ochtend op mogelijke nieuwe schade door zwijnen.

De beesten komen alleen of in groepen. Twee weken geleden botste een automobilist bij Heerde op een groep van zes wilde zwijnen. Rijkswaterstaat zette eerder al lichtkranten in om bestuurders te waarschuwen. "Dat werkt alleen lokaal. Het probleem bestaat nu op alle snelwegen op de Veluwe.''

Rijkswaterstaat raadt automobilisten aan voorzichtig te zijn. "Matig de snelheid in het donker. Trap niet bovenop de rem als er een zwijn oversteekt, want daaardoor ontstaan juist de ongelukken. Probeer het zwijn te ontwijken'', aldus de woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Op de Veluwe lopen dit najaar 4000 tot 6000 wilde zwijnen rond, terwijl er maar plaats is voor ongeveer achthonderd beesten in de Veluwse bossen. Jagers willen de overpopulatie door middel van drukjacht verminderen en kregen daarvoor een vergunning van de provincie Gelderland.

De Tweede Kamer sprak vorige week echter haar afkeuring uit over drukjacht. Minister Gerda Verburg (Landbouw) moet nu besluiten op welke manier iets aan het zwijnenoverschot moet worden gedaan.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Verbaasde

  critische lezer, schandelijk zulke uitlatingen. AGD.NL ga achter het IP adres van deze lezer aan en doe aangifte.
  Is in mijn ogen een bedreiging.
  En weer dat adres vanaf heden.

 • no-profile-image

  De

  Direct afschieten die zwijnen, geen pardon.

 • no-profile-image

  Dorien

  Het is beter nu even door de zure appel heen te bijten en die drukjacht door laten gaan zodat de populatie wilde zwijnen op een aantal komt dat de veluwe aan kan. Daarna is het van belang om te zorgen dat deze dieren niet meer in zo'n grote hoeveelheden op de veluwe leven. Dit door het wildbeheer daarop op aan te passen zodat dit niet nogeens kan gebeuren. Het is van de zotte dat er nu zoveel ongelukken gebeuren en er nog steeds mensen tegen zijn om deze dieren te schieten. Deze mensen zouden beter eens in de schemer en avond op de wegen in de veluwe rond gaan rijden en hopen dat ze hun aanvaring met deze dieren nog kunnen navertellen.

 • no-profile-image

  Scheidsrechter

  Gedraag je, kritische lezer!! je lijkt wel een wild zwijn, foei!

 • no-profile-image

  fleckfieh boertje

  Er zal wel eerst doden moeten vallen zo als gewoonlijk voor dat zooitje wakker wordt in DenHaag

 • no-profile-image

  hendrikus

  hendrikus,drikus is mijn broer

 • no-profile-image

  goed

  netjes gedaan agd.nl om opmerkingen van de "critische lezer" van de site te halen. hopelijk krijgt deze ook nog een bezoekje van oom agent.

 • no-profile-image

  hendrikus

  afschieten die zwijnen,dat had allang gemoeten

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.