Varkenshouderij

Achtergrond

Varkensprijs flink lager

Het hing al een paar weken in de lucht. Komende week wordt het werkelijkheid. De varkensprijs kan het huidige niveau niet meer vasthouden. In Duitsland zakte de Vereinigungspreis voor volgende week met 4 cent per kilo geslacht-gewicht. De slachterijen volgen dit. Ook in Nederland zal de prijs zakken.
Het leek de laatste 2 weken veel op een prijzenoorlog. De grote Duitse machtblokken in de slachterijwereld, Tönnies en Vion, hielden tegen de verwachting in de prijs erop. Het aanbod was namelijk ruim voldoende en de vleesprijs zat in de min. Door hun volume zijn ze (tijdelijk) in staat een bodem in de markt te leggen, zodat de vleesverkoop niet nog verder onder druk komt te staan. De slachterijen zijn ervan overtuigd dat het slecht gaat in de varkenssector. Slachterijen kunnen het zich niet permitteren dat varkenshouders op grote schaal afhaken zodat hun aanvoer op de langere termijn in gevaar komt.
Volgens een eerste PVE-cijfer lag het aantal slachtingen in Nederland in week 40 op 295.000, een record voor dit jaar. Deze week is het aanbod wederom groot, desondanks nemen slachterijen het redelijk op. De druk op de vleesprijs houdt aan. De Engelse markt is traditioneel slecht in oktober. Daarom zakt de prijs van de middels voor de baconproductie. Ook de hammenprijs moet een paar cent inleveren. Het gevolg is dat belangrijkste deelstukken van het varken in waarde dalen.

prognose

prijs zakt 3 tot 5 cent

Of registreer je om te kunnen reageren.