Varkenshouderij

Achtergrond 330 x bekeken

Varkens onderuit

De Hongaarse varkensprijs is de laatste twee weken met 20-25 forint per kilo (10 eurocent) gekelderd. Vreselijk!

De Hongaarse varkensprijs is de laatste twee weken met 20-25 forint per kg (10 eurocent) gekelderd. Vreselijk!

In Hongarije is de varkensprijs enorm in elkaar gedonderd de laatste weken. In twee weken tijd een daling van 10 eurocent per kg levend gewicht, oftewel een 11-12 euro per afgeleverd varken. Dit terwijl de voerkosten in september/oktober met meer dan 10 euro per varken zijn gestegen.
In Hongarije lijkt er momenteel een negatief verband tussen voerprijs en varkensprijs te zijn. De voerfabrikanten maken nu maandelijks de nieuwe voerprijs bekend. Omdat de meeste fabrieken hier géén grondstoffen voor lange termijn inkopen, komt de prijsstijging op de graanmarkt dubbel zo hard aan. Ook kent men hier geen alternatieven zoals de tapioca of sorghum die met grote hoeveelheden in Rotterdam worden gelost. Dientengevolge worden de varkenshouders plotsklaps verrast met voer dat 30-35% duurder is. Dus weg met die vleesvarkens. Gevolg prijs stort in, en als paniekreactie daarop nog eens meer varkens afleveren. Bovendien zijn er circa 4 maand geleden veel Nederlandse biggen naar Hongarije gekomen. Dus we hebben een „prop varkens” die, als de statistieken kloppen, over 2-3 weken weg moet zijn. En ook Hongaarse slachterijen leren snel van de machtige schurken in het Westen: de prijs stort héél snel ineen en keert héél langzaam weer terug.
Ik denk dat deze paniekerige weken nog een bijkomend effect zullen hebben. Alsmaar duurder voer en lagere vleesprijzen. Waarom zou men nieuwe biggen opleggen?? En de biggen die men nu oplegt, worden geleverd in januari-februari. Laat dat nou net de traditionele zwakke maanden zijn voor de vleesvarkensprijs.

« vorige | volgende »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.