Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Statistieken: Minder varkens!?

Als Nederlander las ik op een Duitse website een Deens onderzoek over Hongaarse varkens. Ja, de varkensmarkt is Europees! Maar ik twijfel aan de cijfers.

Op de Duitse website www.schweinenet.de werd op 10 oktober een Deense studie van Danske Slagterier aangehaald met de verwachting dat in 2008 de Hongaarse varkensstapel met circa 25% zal krimpen. Van ruim 4 miljoen teug naar 3 miljoen varkens. Een historisch dieptepunt. De reden is de enorm tegenvallende maisoogst. In 2006 werd er ruim 8 miljoen ton mais geoogst, dit jaar verwacht men 3,6 tot 3,8 miljoen ton. Een gigantische daling! Als dit waarheid is, zal Hongarije dit jaar zelfs mais dienen te importeren. Dit terwijl afgelopen jaar de gehele interventievoorraad van miljoenen tonnen mais is verkocht... Ook in buurland Roemenië is de maisoogst ronduit dramatisch.

Hongarije importeerde in 2006 ruim 180.000 Nederlandse biggen. De eerste 34 weken in 2007 bedroeg dit aantal circa 130.000, een stijging van 18% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Als inderdaad een kwart van de varkensstapel in Hongarije zou verdwijnen, kan dit negatieve gevolgen hebben voor de afzetmarkt van biggen in Nederland.

De EU-25 slacht naar verwachting circa 280 miljoen varkens in 2007. Als we aannemen dat we in de EU een overschot hebben van 3% varkens, betekent dat 8,4 miljoen vleesvarkens. En als we ervan uitgaan dat in de mesterij gemiddeld 4% van de varkens uitvalt, was de beginsituatie 8,75 miljoen biggen. Met een EU-gemiddelde van 20 biggen per zeug, moeten er dus 437.500 zeugen verdwijnen in de EU. Is dat realistisch?

Krantenkoppen schreeuwen al enige tijd dat in Duitsland dit jaar 8% meer zeugen geslacht werden! In Nederland werden zelfs 10% meer zeugen afgevoerd naar de slachterij. Maar dat ging voornamelijk op de export. Oeps... denk ik dan... zie daar het gevaar van de klakkeloos elkaar naschrijvende media... Een groot deel van de extra zeugenslachtingen in Duitsland komt gewoon uit Nederland. Of leg ik nu te makkelijk verbanden die er niet zijn? Laten we maar concluderen dat:
1. de Duitse zeugenhouderij gevoelig is voor veel stoppers; ruim 50% van de zeugen ligt nog op bedrijven met minder dan 200 zeugen;
2. de voerprijzen zó hoog zijn dat er 200% zeker bedrijven gaan stoppen;
3. de biggenprijs zo laag is dat diverse zeugenbedrijven moeten stoppen;
4. in Centraal-Europese landen nog erg veel varkens in ’de achtertuin’ liggen en dit soort hobby-achtig varkenshouden gedoemd is te verdwijnen;
5. er ook weer betere tijden komen.

« vorige | volgende »

Foto

Eén reactie

 • no-profile-image

  frans

  Ik vrees dat geen van beiden gelijk gaat halen in de prognose.
  De waarheid zou wel eens anders kunnen uitdraaien.
  varkens niet min 1.000.000 stuks neen NOG 1 miljoen stuks zal overblijven !
  reden :
  Die interventie is waar maar vergeet dit even zeg.
  De waarheid is dat hongarije een graanbouw heeft gebaseerd op integratielandbouw (machines-meststoffen -zaaigoed - sproeistoffen in ruil verekend bij afname graan).
  Om reden de strakke te voeren lijn (IKR - Kite -Raffeisen-... hun budgetten zijn ook niet onuitputtelijk) op finacieringsgebied doet zich al 3 jaar hetzelfde voor iets dat als maar erger word.
  nl. na de oogst word alles snel gecommercialiseerd om alles snel terug in de geldla te hebben bij de integratoren.
  Dit leid ertoe dat er bv in februari 2007 bijna geen handelstarwe meer aanwezg was.
  Nu de Polen en Roemenen het met trucks weghalen alhier gaat het nog sneller.
  Wie is de dupe van dit stupide gedoe:
  > de veesectoren.
  Maar nu word het nog erger met die bio ethanol!
  Een investeringsgroup uit Noorwegen gaat in Békes provincie en Nagykanisza 2 fabrieken bouwen voor Bio Ethanol benodigd jaararial 3 maal dat van de doorsnee Hongaarse mais productie.
  Dit gaat nationaal voedermaken onmogelijk maken.
  Geen voer - Geen varkens !
  (Al komt uw keukenafval vanuit de Gundel... zonder (gabonna)voer geen varkens)
  Ik wil niet naief of pesimistisch gaan doen maar zie eens in dat u niet altijd moet voortgaan op bureaucratische gegevens .
  De werkelijkheid in Hongarije is even iets anders.
  De wereld draait sneller en sneller europese ,, nieuwe " trend(s) beginnen al eens in Hongarije of worden eerst voelbaar alhier.
  Dit is de trend in Hongarije :
  > vitrinewelvaart (huizenbouw -reizen speedboten-Hummer'sLamborghinni 's ...)word ten top gevoerd met incasering op budgetten aankoop vlees groenten en brood.
  >koopkracht blijft tot op vandaag onmogelijk laag .
  > consumtie varkensvlees gaat achteruit
  > regering ziet de varkenssector Europees en niet meer nationaal
  > regering heeft geen vat op de nationale eigen voorziening granen ...
  > Verhoging prijzen varkensvlees worden onmiddelijk de kop ingedrukt met import.
  > Bio Ethanol heeft de grondstoffenmarkt in zijn hand, zeker in een land als Hongarije

  Dit is eens Hongarije in een bredere kijker.Of registreer je om te kunnen reageren.