Varkenshouderij

Achtergrond 9 reacties

Ongenuanceerd nieuws

Het nieuws kwam ongenuanceerd naar buiten: het eten van rood vlees of voorbewerkt vlees en vleeswaren is een belangrijke oorzaak van darmkanker.

Geheel in de geest van deze tijd, waarin het houden van dieren voor vleesproductie toch al zeer kritisch wordt benaderd. Het rapport van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds gaat over zeer breed onderzoek dat alle factoren die kanker kunnen veroorzaken in kaart brengt. En daarvan zijn er heel wat. Alcohol en zwaarlijvigheid, om er twee te noemen, komen in het rapport naar voren als zeker zo belangrijke veroorzakers van kanker.

Voor de vee- en vleessectoren blijft het zeer moeilijk om zich te verweren tegen dit soort conclusies. Het gaat om wereldwijd onderzoek. In de berichtgeving wordt één conclusie er uit gehaald en benadrukt. Vergeten wordt de nuance. Bijvoorbeeld zoals daar zijn: verschillen in consumptiehoeveelheden in de verschillende werelddelen. Een Amerikaan eet nogal wat meer roodvlees dan een Europeaan.

Het PVV wijst op de normen die het Voedingscentrum hanteert voor vleesconsumptie. Het centrum heeft de laatste jaren nooit aanleiding gezien de normen naar beneden bij te stellen. En, wat niet vergeten mag worden; ook het rapport van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds benadrukt dat, vlees is een waardevolle bron van voedingsstoffen, zoals eiwit, ijzer, zink en vitamine B12.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hijgend Hert

  De één zijn dood is de ander zijn brood.

 • no-profile-image

  Knor

  Liever een paar jaar eerder dood dan een levenslange aftakeling door vegetarisch te eten

 • no-profile-image

  biefstukje

  stelling; door alle gekanker komt er minder vlees.

 • no-profile-image

  willem

  Ach van leven ga je dood, en anders kun je altijd nog een dood leven gaan lijden...

 • no-profile-image

  Peeters

  Vroeger ging je dood nu heet dat kanker. Waar maak je je druk om we kunnen niet allemaal 100 worden en dat is maar goed ook.

 • no-profile-image

  aidan

  och,ik ben geen vegetarier maar om nou te zeggen dat ik liefhebber van vlees ben,ik vind er niet veel smaak meer aan zitten.af en toe een stukje weidevlees gaat er nog wel in maar liever een lekker visje

 • no-profile-image

  Henk

  Alles met mate nuttigen, dan is er nog niet zo gek veel aan de hand.
  Bdw, 15 jaar geleden kopten de kranten dat je kanker kreeg van PINDAKAAS.....

 • no-profile-image

  Jan

  Zo zo vindt het AGD nu in een keer dat er iets mis is met het vertalen / uitleggen van een onderzoek naar je eigen voordeel (ook als dit onderzoek maar ten dele in je voordeel is of als het onderzoek erg onvolledig is).

  Bij ieder onderzoek waarbij biologisch er positief uitkomt weet het AGD dit onderzoek zo te benaderen dat ze de Gangbare landbouw als winnaar naar voren weet te schuiven. Ik vind dit dom gedrag, verstoppertje spelen, alleen maar het positive van je eigen sector willen horen .

  Kennelijk heeft men hier iets tegen vegetareriers en biologische producenten en consumenten.

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Wie van een goede gezondheid houdt,
  weet het allang.
  Vlees is moord dus altijd fout.
  Graag praat men hier wat recht is krom.
  Dat laat de "gangbaren"
  siberisch koud.
  Vlees moet niet mevrouw....
  U weet wel waarom.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.