Varkenshouderij

Achtergrond

Onderbewuste besluiten

Lijstjes met plussen en minnen vergemakkelijken het kiezen niet.

Op alle bedrijven dienen zich met enige regelmaat arbeidsvraagstukken aan. Redenen te over: vader komt niet meer alle dagen helpen, zoon gaat op kamers en is door de week niet meer beschikbaar, 100.000 kilo melkquotum bijgekocht, de wens om een socialer leven te hebben en ga zo maar door.

Voor de oplossing zijn er verschillende mogelijkheden waaruit kan worden gekozen: meer loonwerk, een vaste medewerker en juist minder loonwerk, een vrouw uit het dorp die ’s ochtends en ’s avonds komt melken, één robot, twee robots, een Litouwer of een Nederlander, iemand van de bedrijfsverzorging, jongvee-opfok uitbesteden, et cetera.

Allemaal goede manieren. Niet een manier is de beste en niet een is de slechtste, wat dus de keus erg bemoeilijkt. Alles heeft plussen en minnen. Het is maar net bij wie je op de verjaardag zit of welke adviseur je uitnodigt.

Wordt daarmee de keuze voor de ene of de andere oplossing onmogelijk? Het antwoord is nee. De goede keus is wel degelijk te maken. Vertrouw op uw intuïtie.

De Amsterdamse professor Ap Dijksterhuis heeft er een boek over geschreven. Het zesde zintuig gaat over het onbewuste denken. Het principe laat zich kort vertellen:

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.