Varkenshouderij

Achtergrond 10 reacties

NVV, schaam je

Met ontsteltenis heb ik de argumenten gelezen, die de NVV bij monde van voorzitter Wyno Zwanenburg gebruikt tegen de opslagregeling voor varkensvlees.

Hij schrijft dat hij "liever de beker tot het eind toe leeggedronken had" en "dat de regeling de structuurverbetering als gevolg van de lage prijzen vertraagt".

Laat ik er dit van zeggen:
1. In ieder geval hebben niet de kleine bedrijven de overproductie van varkensvlees veroorzaakt;
2. Het is nog maar de vraag welke bedrijven op dit moment het meest in de financiële problemen zitten;
3. Ik heb altijd gemeend dat de vakbond er voor alle varkenshouders is, zowel groot als klein.

Ik heb niets tegen grote bedrijven, hoewel ik tegenstander ben van megabedrijven. En ik heb ook niets tegen structuurverbetering. Ik weet heel goed dat de schaalvergroting doorgaat en dat bedrijven met 300 zeugen of 2000 vleesvarkens over enkele jaren tot de kleine bedrijven gerekend zullen worden. Maar om als argument tegen de opslagregeling de positie van kleine bedrijven in relatie tot de structuurverbetering aan te halen, vind ik de vakbond onwaardig.

Ik weet ook heel goed dat aan de opslagregeling voordelen en nadelen zitten. Maar tenslotte gaat het erom zoveel mogelijk individuele bedrijven en hun gezinnen in de benen te houden. Zo de vakbond nu praat, zo praatte de LTO in het verleden. Die heeft haar zienswijze kennelijk toch wat aangepast.

Vakbond, schaam je diep.

Wien van den Brink

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boertje

  Eric, jij wilt een warme sanering in de sector, dan moet je geen biggen kopen, maar zeugen. Dat geeft niet direct een oplossing, maar wel over een half jaar.
  Wyno, +++, ben geen nvv lid, begin wel te twijvelen. En melkveehouder, denk even na, iedereen zit al met een mest probleem op dit moment, bij meer melk horen ook meer koeien dus ook meer strond. Dus nog hogere mest prijzen.

 • no-profile-image

  Knor

  Heel simpel gezegd, als varkenshouder begin ik keihard over m'n nek te gaan van het gedrag van die ......

 • no-profile-image

  Heel simpel gezegd, als melkveehouder begin ik zachjes aan over m'n nek te gaan van het gedrag van die varkensboeren

 • no-profile-image

  Michel

  Geachte heer Boertje, waarom twijfelen ?? Wordt lid van de NVV en ervaar dat deze club echt wat doet voor de varkenshouder en zijn gezin. Gezien de succesen die reeds geboekt zijn door de NVV is een lidmaatschap een zeer rendabele investering.

 • no-profile-image

  Wyno Zwanenburg

  In het gesprek wat geleid heeft tot het bewuste artikel wat Wien aanhaald heb ik een opmerking gemaakt over de structuur van de varkenshouderij in relatie tot de huidige slechte marktsituatie. Ik heb bedoeld te zeggen dat de varkenscyclus een bekend fenomeen is wat zijn invloed heeft op de structuur van de varkenshouderij in Europa. En de afgelopen decenia is steeds gebleken dat de nederlandse bedrijven hier beter uitkomen dan de varkenshouders uit de andere EU landen. Toen heb ik de opmerking gemaakt dat dit mede komt door een minder concurerende en kleinschaligere varkenshouderij in die landen. Door de invloed en timing van de huidige PO regeling zal het normaal optredende structuur effect,wat moet leiden tot prijsherstel, in deze landen langer op zich laten wachten.
  Ik ben er van overtuigd dat de nederlandse varkensbedrijven absoluut concurerent zijn. Hierbij zegt schaalgrote inderdaad niets. Grote bedrijven hebben op dit moment mischien wel meer financiele problemen als de kleinere bedrijven. Als nederlandse varkenshouderij bv staan we gezamenlijk sterk doordat elk bedrijf bijdraagt in het in stand houden van onze vereiste infrastructuur. De NVV gaat hierbij voor de belangen van alle varkenshouders zoals ook recent verwoord is in onze visie over de bedrijfsgrote. Ik heb dus geen reden om me te schamen. De NVV staat nog steeds voor de belangen van alle varkenshouders; groot en klein.

 • no-profile-image

  Ben

  Kan me niet voorstellen dat de NVV of zijn voorzitter het zo bedoeld heeft.
  In al hun doen en laten zie je altijd dat ze gaan voor alle doorgaande bedrijven of je nu groot of klein bent. Heb zelf zo'n 700 vleesvarkens en ben altijd goed geholpen als ik vragen had.

  Ook Wyno heeft in de varkensshowroom van Johnny Hogenkamp gezegd niet zo'n voorstander van megabedrijven te zijn.
  Letterlijk staat in Hogenkamp z'n column "Opvallende uitspraken waren er enkele. Wyno Zwanenburg heeft het niet zo op grote bedrijven van 10.000 varkens of meer. Zijn dagelijkse bestuursleden delen die mening. "

  Dus Wien ze zijn het allemaal met je eens. Waarom dan zo'n harde aanval of was je niet genoeg in de publiciteit de laatste tijd?

 • no-profile-image

  Eric v Zutphen

  Wat een gedoe weer al weken roepen dat er iets moet gebeuren aan de lage prijzen is het nog niet goed,als je ergens tegen aanschopt kom dan ook met een oplossing.
  bv. Nu vlees in opslag en tegelijk bv 100.000 biggen uit de markt nemen dit kost circa (prijs big - slachtopbrengst)=1.2 miljoen Eu reserveerd 40 milj dit is dus 3 % dus na 4 maanden als vlees uit opslag komt komen die 100.000 vlees varkens niet dit zou dan 9 milj kg vlees zijn ,bovendien hebben deze varkens geen voer op en mest geproduceerd.dit is voor zowel vermeerderaar als vleesvarkenshouder een oplossing.
  wachten totdat er wat varkenshouders omvallen is niet erg sociaal ,in mijn ogen .
  Eric v Zutphen

 • no-profile-image

  Achut tegut tegut toch, knorretje toch, knorretje praat anderen maar wat na he. Klein beetje logisch eigenlijk wel he, want alle varkentjes maken 't zelfde knorretje. Dag knorreporrie, doe maar lekker knorre

 • no-profile-image

  Knor

  Heel simpel gezegd, als varkenshouder begin ik zachtjes aan over m'n nek te gaan van het gedrag van die melkboeren.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Wyno vliegt wel vaker uit de bocht de laatste tijd

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.