Varkenshouderij

Achtergrond 286 x bekeken 1 reactie

Moslims eten hier varkensvlees

In Kazachstan verandert alles snel door de economische voorspoed. Wat niet veranderd zijn de gematigde moslims hier. Die eten volop varkensvlees.

De veranderingen gaan snel in Almaty. In 1993 zag je na 8 uur ‘s avonds amper nog iemand op straat. Nu gaat het nachtleven door tot het licht wordt en zijn de wegen vol met auto`s en lawaai. In 1993 zaten de autobussen om 6 uur ’s ochtends al vol met werkers. Nu begint het op de weg pas rond 8 uur druk te worden en gaat dat door tot 9 uur ‘s avonds.

Ook in de stad zelf verandert veel. Er worden veel woningen uit de 50-er en 60-er jaren afgebroken. Er worden nieuwe flats gebouwd, de parken opgeknapt en winkels openen nieuw. Er zijn nu zelfs tuincentra. En ook plant de stad veel boompjes aan.

Keerzijde is dat door de economische groei (de oliebusiness) het leven de laatste 2 jaar heel duur is geworden. Levensmiddelen, huizen, alles gaat in prijs over de kop. In 2002 kocht je de huizen om ons bedrijf voor €4.000. Nu betaal je daar €75.000 tot €120.000 voor. De banken zijn ook veel toeschietelijker dan vijf jaar geleden. Geen wonder met die stijgende huizenprijzen. Ze lopen nauwelijks risico.

Ondanks dat veel winkels openen, gaat de meeste verkoop van levensmiddelen en consumptiegoederen nog steeds via de bazars (openluchtmarkten). Winkels zijn namelijk veel duurder door hun hoge vaste kosten. Ook vlees wordt op de bazars verkocht: meest ongekoeld en niet verpakt. Het wordt zo met een bijl van het karkas afgeslagen en verkocht. Via een derde gaat een deel van onze varkens naar de bazar in het centrum van de stad.

De kazach is dan wel moslim, maar wel van de gematigde soort. Varkensvlees eten ze dus volop. In de bazar vragen de mensen vaak of het vlees van 'de Nederlander' is, omdat dat altijd jong is en goed smaakt. Veel andere varkenshouders voeren de varkens rotzooi zoals beschimmelde granen. Dat proef je terug in het vlees en zeker in het spek, dat ook nog eens veel dikker is.

« vorige | volgende »

Foto

Eén reactie

 • no-profile-image

  martien Verbaarschot

  Dag Bert

  Vroeger kwam je nog wel eens bij mij om koeien te insemineren.
  IK wou je vragen naar je adres in Kazachstan ivm een kort bezoek aan Almatie van 28-10-2007 tot 06-11-2007
  tot mailens martien verbaarschot

Of registreer je om te kunnen reageren.