Varkenshouderij

Achtergrond 442 x bekeken 3 reacties

Maak in Hongarije de biggen!

Wat is een goede big? En wat mag die kosten? En wat kost die als ik nog één week langer wacht met opleggen? En Hongaarse biggen?

De huidige biggenmarkt is compleet van slag. Voor ons mesters een geluk bij een ongeluk, want bij de enorm sterk gestegen voerkosten is een goedkope big mooi meegenomen. Maar voor de langere termijn is het natuurlijk waardeloos.

Zoals in een eerdere weblog beschreven, kopen we biggen in met een hoge gezondheidsstatus. Deze biggen zijn vrij van APP, Mycoplasma en PRRS. Door het feit dat we 25.000 stuks per jaar nodig hebben, en het aantal spf-bedrijven beperkt is, is onze keuze beperkt. We moeten ze wel uit Nederland of Duitsland halen, terwijl ik ze veel liever in Hongarije zou kopen.

Ik hoor dat Nederlandse biggen voor €26 per stuk in Hongarije worden geleverd. Mengpartijen, dat wel. Maar non-de-ju goedkoop! Wij betalen voor onze hoge-gezondheidsstatus-biggen €33, in het hok. Een verschil van €7 per stuk.

Op basis van onze (negatieve) ervaring met conventionele biggen, zeg ik dat dit verschil wordt terugverdiend door minder medicijnen, minder uitval, hogere groei, betere voederconversie. Zeker de voederconversie telt nu zéér hard door. Blijft als bonus over dat er meer werkplezier is en de bedrijven eenvoudiger te managen zijn.

Bouwblok te koop

Wanneer komt de slimme Nederlandse zeugenhouder naar Hongarije en bouwt hier een modern zeugenbedrijf? Waarom bouwt men Nederland vol met zeugenstallen en jammert dan dat de biggenprijs in elkaar dondert?

Degene die hier een fatsoenlijk zeugenbedrijf kan opzetten is spekkoper. Immers de Hongaarse zeugenhouderij loopt zware klappen op, is op sterven na dood, en is bovendien niet van een dergelijke omvang dat wekelijks een vrachtwagen homogene biggen kan worden geleverd.

Door het achterwege blijven van enkele euro’s transportkosten (import uit Nederland of Duitsland), kan ik een goede fokker in Hongarije zomaar €1,5 extra geven. Hij blij. Ik blij. Wekelijks komen er 4 tot 5.000 biggen vanuit Nederland naar Hongarije. Waarom die biggen niet in Hongarije maken met Nederlands vakmanschap?

Ik heb daarvoor wel een greenfield-locatie (locatie waar je helemaal nieuw bouwt, uit het 'groene veld') te koop: 2 hectare bouwblok mét vergunning voor 3.500 m2 stal, mestsilo, woonhuis, tekeningen - alles compleet. Op een half uur van Budapest. Je kan er morgen beginnen te bouwen.

Ik wil me alleen richten op het mesten van vleesvarkens, ben absoluut geen ’zeugenman’. Onze mesterij met 8.000 dieren past perfect bij dit nieuw te bouwen zeugenbedrijf, en is slechts op 15 minuten afstand.

Serieus geïnteresseerden kunnen contact met me opnemen.

« vorige | volgende »

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  frans

  Leuke ,,kortzichtige"Opemerking !
  Kan de kaft zijn van een lijvig verhaal .
  De kaft zegt niet altijd alles !
  Waarom GÉÉN biggen maken in Hongarije?

  Waarom is het Hongaars landelijk gemiddelde van stoppers en of afbouw (biggenproducenten) aanzienlijker(niet vergelijkbaar)dan in Nederland ?
  Als het bij de biggenproducenten in Hongarije allemaal Hongaarse rozegeur en maneschijn zou zijn dan had men in een recent verleden ( een verleden van subsidies tot 55%op nieuwbouw) de landelijke biggenproductie wel aangescherpt .
  De proffesionele hongaarse biggenproducent weet wel beter :
  een mixing van - verlopingen na het dekken om reden te extreme klimaatwissels ( worpindex veel te laag)
  hongaarse big groeit niet ( ook niet van die enkele buitenlander die veredelt op nederlandse wijze)
  Een automatisme treed in werking dat van de productiekost :
  ga maar mixen met pietrain enz maak maar een big met mooi model (en hopelijk nog een aanvaardbare groei) dat gaat wat kosten hier om reden toestanden die je in nederland niet hebt
  Die meerprijs die je aanbied zal de kosten ver niet dekken en zoek maar eens extra afzet in een land waar mesterijen de zelfde stopzettingsval maken als deze van de biggen
  speenbiggen ? dat leek mij zonder er verder op in te gaan wel iets DOCH een hongaarse mesttransporteur kondigde het ook eens met veel geschal en getoeter aan blijkbaar zijn enkele jaren ervaring van deze alsook van deze schrijver verrijkend om het wel ervarender te weten

 • no-profile-image

  frans

  Vervolg op reactie:
  Moet het dan altijd negatief worden gezegd in de Hongaarse varkensfokkerij?
  Laat ons even de volgende stelling maken:
  Bestaat er dan nog een realitisch systeem om een buitenlands getinte mestvarkensfokkerij optimaal te laten renderen in Hongarije ?
  JA !
  1. Maak zelf 100% je voer en let vooral op bij de aankoop en toediening van Hongaarse premixen.
  2. Koop zelf je biggen in het buitenland, zoek een zeugenhouder waar je een kathedraal kan op bouwen(als die zeugenhouder dan bestaat) betekend een vaste verbinding met een vast bedrijf waar je de open en toe van kent.
  Een bedrijf waar je alvast de rommel niet van gedumd krijgt dewelke ze in ,, betere exportgebieden niet kwijt kan"
  3. punt 2 betekend Handel 100%ervantussen dus gezondheidsdokumenten worden niet door de handel en een leukprater afgeleverd .
  4.Transportkost 3000-3200 euro betekend bij volle transporten een nihiele transportkost.
  5. Bij verkoop mestvarkens ,handel 100%ervan tussen betekend ALLE mestvarkens direct leveren aan een ,,vagohid" (steeds 5-10 huf meer)eventueel zelf opzetten directe afzet karkassen of met andere woorden huurslachten (2/3 van het jaar de beste optimalisatie
  Maaaaar dat is kapitaal en veel kapitaal
  - graanstockages voor het ganse jaar opslaan bij de oogst.
  -Biggenaankoop en mestvarkensverkoop worden een appart lopend kapitaal (...).
  Dit is de harde realiteit niets anders ... .
  Graag even in nabericht medegedeeld

 • no-profile-image

  knorine

  wij willen wel naar Hongarije hoor, maar voor de andere halve euro extra vind ik het een beetje mager. Je moet er zoveel voor opgeven alhoewel veel kunnen we hier missen als kiespijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.