Varkenshouderij

Achtergrond 3 reacties

'Je kunt de varkens niet langs de jager sturen'

Het gebruik van drukjacht ofwel de een-op-eenmethode houdt niet in, dat een drijver de varkens stuk voor stuk langs de geweerloop van een jager stuurt.

Drukjacht is een moeilijke, in Nederland nog onbekende jachtmethode, die ook maar een- tot tweemaal per seizoen te gebruiken is. Daarna kennen de zwijnen de truc en reageren ze niet meer. Dat zegt Gerrit Jan Spek van de Wildbeheereenheid (WBE) Veluwe.

Spek is al enige tijd bezig met het organiseren van de eventuele drukjacht op de Veluwe. De jagers mogen pas het bos in als de toestemming van minister Gerda Verburg van Natuurbeheer is afgedrukt in de Staatscourant. "Maar de Veluwe is niet een soort hele grote kinderboerderij met een hek eromheen, waarachter alle varkens lopen. Het is hier echte natuur met echt wild, dat zich niet laat sturen'', aldus Spek.

Volgens tegenstanders is er weinig verschil tussen de wettelijk verboden drijfjacht en drukjacht, die onder strikte voorwaarden toegepast mag worden. Spek bestrijdt dat: "Bij drukjacht doet een drijver niet meer dan zwijnen verstoren, terwijl ze diep in het bos liggen te snurken. De kunst is om van tevoren precies te weten welke wissel de beesten uit zichzelf gaan lopen en langs die route jagers te plaatsen. Maar als de wind toevallig uit een niet-voorspelde hoek gaat waaien, is alles voor niets geweest, want een varken loopt altijd met de wind mee.''

De uit Duitsland afkomstige drukjacht is tot nu toe in Nederland niet toegepast. Als de Veluwse jagers de methode mogen gaan gebruiken, is het een experiment. Spek heeft tien kleine en grotere gebieden op de Veluwe op het oog om proeven te doen. "We gaan tellen hoeveel varkens we daadwerkelijk schieten en hoeveel schoten we daarvoor nodig hebben. Het moet wel zoden aan de dijk zetten'', stelt de wildbeheerder.

Als de drukjacht onvoldoende effectief blijkt, moeten de cijfers misschien wel bijgesteld worden, zegt Spek. "Misschien moeten we het maximale aantal zwijnen op de Veluwe wel opschroeven van 800 naar 1500. Zo veel liepen er ook nog rond na het voedselarme seizoen 2003/2004, toen de jagers niks extra's hebben gedaan. Uiteindelijk gaat de zwijnenstand altijd heel erg met pieken en dalen.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  AD

  Drukjacht is prima. De kogel is toch een waardige dood voor een varken.

  Ca. 200.000 schapen worden in Nederland geslacht door middel van het doorsnijden van de keel; die schapen lopen dan 10 minuten te sidderen en te beven tot ze doodgebloed zijn. Daar hoor je niemand over. Ook de SP niet.
  Snapt u het nog ?

 • no-profile-image

  jacqueline van hoey smith

  Een goede en weidelijke manier om deze uit de hand gelopen (bravo nederlandse hypocrisie!) wilde zwijnen- populatie te "beheersen", is de varkens op een voerplek simpelweg af te schieten. Daarbij staan de varkens stil en is het mogelijk om door middel van een rustig, welgeplaatst (hartstreek/kop-)schot het dier ter plekke te strekken. Dat dit niets met jachtbeheer te maken heeft moge duidelijk zijn. Ongetwijfeld zal de enorme ganzen-en vossenpopulatie als volgend overlastgevend sujet op een soortgelijke manier aan hun einde mogen komen welke twijfelachtige eer de Jager toebedeeld zal krijgen.
  En, wie krijgt de "schuld" ???

 • no-profile-image

  J. van der Hoek

  Het fenomeen jacht is haast zo oud als de wereld. De tegenwoordige moderne mens wil terug naar de natuur. Probleem is dat de natuur anders in elkaar steekt dan wat hij "geleerd"heeft uit sprookjesboekjes in zijn/haar jeugd. In de natuur werden aantallen/soorten dieren in evenwicht gehouden door natuurlijke vijanden. Omreden dit in Nederland onmogelijk is; we hebben bv geen wolven op de Veluwe om de zwijnen te reduceren, doen we dit dmv jacht. Wat mij betreft druk- of zelfs drijfjacht, zoals in ons omringende landen. Als ik zwijn was zou ik liever door een of meer schoten het loodje leggen dan door een stel wolven verscheurd worden, zoals door Midas Dekkers (what's in a name?) voorgesteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.