Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Houd Japan in het vizier (1)

De Denen zijn de grootste leverancier van varkensvlees aan Japan. De vraag naar vlees neemt toe. Die kan Nederland ook invullen.

Van een paar varkenshouders kreeg ik vorige week al de vraag waar mijn weblogs bleven. Maar na een vakantie en een bezoek aan een congres in Japan ben ik er nu weer. Een ervaring rijker en ook heel wat wijzer over de landbouw in Japan.

Rozengeur en maneschijn is het zeker niet in de Japanse landbouw. Die hangt van overheidssteun aan elkaar. De overheid is namelijk als de dood dat de landbouw verdwijnt doordat import van voedsel veel goedkoper is dan de eigen productie. Die is erg kleinschalig, waardoor boeren niet kunnen concurreren met het buitenland.

Kleine consumptie varkensvlees

De gemiddelde Japanner eet slechts 8,7 kilo varkensvlees per jaar. En dat stijgt, want de eetgewoonten worden steeds meer westers. Aangezien Japan maar voor de helft zelfvoorzienend is in varkensvlees, moet er ruimte zijn voor het Nederlandse vlees.

Grootleveranciers aan Japan zijn Denemarken (265.000 ton), de Verenigde Staten (257.000 ton) en Canada (189.000 ton). Nederland valt onder de overige landen die in totaal 142.000 ton leveren.

Het is niet gemakkelijk om in Japan te leveren. De grenzen gaan om het minste of geringste op slot. Bovendien komen er nog importheffingen op het product. De Japanse overheid ziet wel in dat ze eigenlijk moet tegemoetkomen aan eisen van de WTO door de importheffingen te verminderen. Maar ze weet nog niet goed hoe, zonder voor het voedsel nog meer afhankelijk te worden van het buitenland.

« vorige | volgende »

Foto

Marleen van Sleuwen

Eén reactie

  • no-profile-image

    jan slangen

    marleen heeft mij gevraagd naar adressen in japan. Nu is de grote wagyu manifestatie in Japan. komt zij er ook. Ik was er de vorige keer en was erg indrukwekkend.

Of registreer je om te kunnen reageren.