Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Gevraagd: mest!

Drijfmest in Hongarije. Dikwijls kreeg ik er een ’shitgevoel’ bij door de bureaucratie eromheen en de tegenwerking. Gelukkig vragen de Hongaren tegenwoordig om mest.

Toen we in 2002 begonnen met onze varkensmesterij, hadden we opeens de beschikking over mest. Dat klinkt logisch, maar was het in het begin (voor de Hongaren) toch niet. We hadden van de veterinair toestemming gekregen om de eerste biggen te laten komen. Dat hoefde hij ons geen twee keer te zeggen. De dieren waren er snel.

We hadden op andere Hongaarse varkensbedrijven gezien dat de mestopslag veelal geschiedt in mestbassins in de grond. Dus ik zocht en vond hier in het dorp een bulldozer. Ik groef een vijver van 1.500 kubieke meter en loosde de mest erin.

Milieupolitie doet een inval

Na 3 weken kwam er echter onverwachts bezoek. Drie auto’s, waaronder een politieauto. Omdat er op ons bedrijf enkele bouwvakkers werkten die wellicht niet helemaal alle benodigde papieren hadden, waarschuwde ik hen snel. Mijn Hongaarse vrouw belde na een minuut. Paniek. De milieupolitie is hier en wil het bedrijf zien en de Nederlandse eigenaar spreken. Wat te doen? Ik zei: binnenlaten en vertellen dat ik er niet ben! Want als er problemen zijn is het beter dat Hongaren onderling het proberen op te lossen. Een nerveuze, boze en alles-beter-wetende Nederlander doet dan niet veel goeds. Dus ik heb 2 uur lang ’ondergedoken’ gezeten in de voerkeuken.

Wat bleek nu. We hadden géén vergunning om mest op te slaan! Maar we hebben toch een vergunning om varkens te houden? Ja, dat klopt maar... geen vergunning om mest op te slaan. Tjsa, mijn gedachte dat als ik varkens mag houden er dan ook mest wordt geproduceerd, was blijkbaar iets te logisch. Nu kan ik erom lachen, destijds niet.

Akkerbouwers wantrouwden drijfmest

Hongaarse akkerbouwers zijn wantrouwig tegen drijfmest. Dat is giftig en gevaarlijk voor de plant. In het begin voerden we eindeloze discussies en berekeningen om de akkerbouwer er toch van te overtuigen dat hij onze mest op zijn land (gratis!) kon uitrijden. Praten had echter te weinig effect, dus toen hebben we zelf maar een stuk grond gekocht, bemest en daarna mais erin.

Drie jaar heeft het geduurd, maar nu kunnen we kiezen waar de mest naartoe gaat. De volgende stap is dat de Hongareren gaan betalen voor de kosten om de mest naar het land te brengen. De kunstmestprijzen blijven ook netjes doorstijgen, wat de afzet van varkensmest zou moeten vereenvoudigen.

De oogst van de korrelmais is volop in gang, waardoor er weer mest uitgereden kan worden. Onze vriend Jos Janssen verzorgt de komende week het uitrijden van 2.000 kubieke meter mest.

« vorige | volgende »

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Tom Bouwman

    Ik heb hier een fourage en mesthandel (Orgadry bv ) en allerlei soorten mest, hoofdzakelijk droge kippemest Mvgr Tom

Of registreer je om te kunnen reageren.