Varkenshouderij

Achtergrond 251 x bekeken

Gematigde reacties op opslagregeling

De Nederlandse varkenssector is gematigd positief over de Particuliere Opslagregeling voor varkensvlees die de Europese commissie donderdag bekend heeft gemaakt. Voornaamste punt van kritiek is dat de regeling wat te vroeg komt.

Het Productschap Vee en Vlees is van mening dat de regeling wat te vroeg komt. PVV-man in Brussel, Frans van Dongen: “Het positieve effect op de prijs zal de eerste weken beperkt zijn. Als de regeling enkele weken later van kracht was geworden, dan zou de dip rond de jaarwisseling mooi zijn afgedekt. Bovendien loop je de kans dat met de huidige gestelde termijnen het vlees al weer ruim voor het prijsherstel dat volgend voorjaar wordt verwacht op de markt komt.”

Annechien ten Have van de LTO vakgroep varkens toont zich redelijk tevreden over de regeling. “Het is beter dan alleen exportrestituties, wat ook had gekund. Dit legt zeker een bodem in de prijs.” Ook zij had liever gezien dat de regeling wat later in was gegaan.

Uitgesproken kritisch is Wyno Zwanenburg van de NVV. “Wij zijn nooit voorstander van een PO regeling geweest. Met deze regeling vertraag je straks het prijsherstel. Ook vertraag je met de regeling de structuurverbetering die een gevolg zou zijn van de lage prijzen doordat kleine varkenshouders uitstappen. Nu blijven die langer doorgaan. wij hadden liever de beker tot het eind toe leeggedronken.” Zwanenburg denkt ook dat vooral de Deense vleessector zal profiteren van de regeling. Het land is binnen de EU het meest geöriënteerd op derde landen bij de afzet van vlees.

Richard van der Kruik van de COV tenslotte denkt dat de regeling ook voor de Nederlandse vleesindustrie goed kan uitpakken. Wel acht hij het van belang dat de opslagperiode kan worden verlengd bij uitblijven van prijsherstel.

Of registreer je om te kunnen reageren.