Varkenshouderij

Achtergrond

De bouw vordert

Aanstaande maandag zou de staalconstructie geplaatst worden. Helaas, het schuift één week op. Ik heb de vervelende eigenschap dat er dan vliegensvlug een plan B in werking moet treden.

Het ligt op schema. De kunststof kraamstalvloeren zijn gelegd, evenals de betonnen gangpaden. De put ligt dus bijna dicht, aanstaande maandag zou de staalconstructie geplaatst worden. Helaas, het schuift één week op. Ik heb de vervelende eigenschap dat er dan vliegensvlug een plan B in werking moet treden. Opstarten met de biggenstal dus.

Rioleringsysteem uitgerekend en besteld, alsmede het bouwstaal. Loonwerker gebeld om te komen met shovel en kraan, bronnering geslagen. Ondertussen werken de vier Polen en mijn vaste bouwvakker de kraamstalvloer netjes af. Het lukt allemaal. Komende week alles uitzetten en plaatsen, waarna er 200 kuub beton ingepompt kan worden. De geplande aanvang van de biggen- en zeugenstal is januari. Op deze wijze kan ons het winterweer niet veel schade meer aanrichten.

Nu de bestellingen en aanvang geregeld zijn en de kinderen herfstvakantie hebben, gaan we er nog mooi een weekend tussenuit. Even bijkomen van de drukte van het moment. Na de plaatsing van de staalconstructie gaat het hard met de kraamstal. De plaatsing van sandwichpanelen voor dak en wand hebben we uitbesteed. Ook de plafonds en het afzuigkanaal met luchtwasser worden door derden geplaatst. Wij kunnen ons dan geheel richten op enkele duizenden vierkante meters kunststof wanden en op de stalinrichting. Ook het klimaat en de elektra doen we als vanouds zelf.

De zeugen worden flink aangedekt, van die kant zit er gezonde druk op. Hopelijk rollen hier wat duurdere biggen uit straks. Dat is voor onze bijproducten beter, maar natuurlijk ook voor de fokgelten voor de afnemers. De afzet loopt gelukkig nog goed door. Een enkeling stopt met zeugen, een ander breidt uit. Zo hebben we volgende week nog een open dag bij een afnemer, die van 200 naar 1.000 zeugen is uitgebreid. Wanneer we deze vol geleverd hebben met gelten, staat de volgende alweer in de startblokken om naar 2.400 zeugen te gaan. In een volgende weblog ga ik hier verder op in.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.