Varkenshouderij

Achtergrond 236 x bekeken 3 reacties

Brandbrief Recron en LTO over wilde zwijnen

De organisatie voor recreatieondernemers Recron heeft samen met LTO-Nederland en de Federatie Particulier Grondbezit zaterdag een brandbrief aan minister Gerda Verburg van Natuurbeheer verstuurd om haar er nog eens van te overtuigen dat populatiebeheer echt nodig is om de aantallen zwijnen terug te dringen.

Op verschillende campings op de Veluwe zijn de afgelopen tijd wilde zwijnen afgeschoten die een direct gevaar vormden voor campinggasten. De beesten beuken tegen caravandeuren en morrelen aan tenten om bij voedsel te komen, stelt Recron.
"De veiligheid van mensen is in het geding. Tot nu toe zijn alleen onder de dieren slachtoffers te betreuren'', zo schrijven de organisaties.

Campinghouders constateren dat de wilde zwijnen steeds vrijer en brutaler worden op hun zoektocht naar voedsel. Ze lopen ook steeds vaker op de openbare weg. Op de Veluwe zijn dit jaar al meer dan vijfhonderd dieren aangereden. In Limburg, waar een veel kleinere populatie zwijnen verblijft, zijn tot nu toe 19 aanrijdingen geteld. Een aanrijding met een volwassen zwijn van honderden kilo's kan ernstige gevolgen hebben.

Tegenstanders van jachtmaatregelen stellen dat campinggasten de zwijnen zelf lokken door hen te voeren. Een woordvoerster van de Recron bestrijdt dat: "Het is al jaren geleden dat ondernemers het leuk vonden als er zwijnen, en zeker biggetjes, op hun terrein liepen. Tegenwoordig nemen ze zelf alle mogelijke maatregelen om de dieren weg te houden. Ondernemers zijn er ook heel erg alert op dat gasten de varkens niet lokken, want het is gewoon gevaarlijk en veroorzaakt heel veel schade.''

Dinsdag praat de Tweede Kamer verder met minister Verburg over het beheer van de wilde zwijnen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  geen jager

  Zo Marianne Thieme ga jij ook maar eens lekker met je tentje op de Veluwe zitten!Vooral niet op gaan jagen want dat is zielig,ik dacht dat je niet meer (wilde) varkens in Nederland wilde?

 • no-profile-image

  Judit

  Afgelopen zomer ging ik op bezoek bij vrienden die met hun caravan op een camping op de Veluwe staan. Onze gastheer nodigde ons uit om een wandeling te maken en we moesten heel stil zijn, want wellicht zouden we wilde zwijnen kunnen tegenkomen. Sluipend door het bos, en.... geen zwijn te bekennen. Wat me wèl opviel, was dat diverse campinggasten hun etensresten over het hek kieperden voor de zwijntjes. Natuurlijk wordt er gevoerd. Ik heb het met eigen ogen gezien en het waren geen parels....

 • no-profile-image

  ook geen jager

  Kan er onderhand eens geknald worden?

Of registreer je om te kunnen reageren.