Varkenshouderij

Achtergrond 176 x bekeken 4 reacties

Bodem in biggenmarkt

De daling van de DPP-biggenprijs met 50 cent lijkt de laatste te zijn. De marktsituatie zelf is onveranderd slecht, maar een verdere verlaging van de prijs biedt geen extra afzetmogelijkheden meer. Bovendien wil de handel het signaal afgeven dat de prijs niet verder kan zakken. Tot nu toe zijn de toeslagen buiten schot gebleven, maar daar ontstaat wel druk op.

Deze week hangen nog veel biggen boven de markt die bovendien kilo’s zwaarder zijn dan normaal. In het kader van Allerheiligen in grote delen van Europa loopt de markt voor speenbiggen wel goed. Dat is echter maar een klein deel van biggenaanbod. In zowel binnen- als buitenland zijn er stoppende zeugenhouders, maar het effect daarvan op de biggenmarkt komt pas maanden later.

De vraag op de buitenlandse markten blijft moeizaam. Spanje heeft meer dan genoeg eigen biggen en de binnenlandse prijs is belabberd. Ook de Oost-Europese landen nemen alleen voor weinig geld. In Duitsland loopt het plaatsen van de biggen voor vaste koppelingen stroef.

Prijsbodem bereikt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  m

  Wat is het toch allemaal oneerlijk. als je boodschappen gaat doen bij de Jumbo hangen er allemaal bordjes bij de producten dat ze duurder zijn geworden omdat de grondstoffen en de brandstofprijzen hoger zijn geworden. Wij varkensboeren hebben ook een hoge kostprijs alleen wij kunnen niks doorberekenenen. Wanneer komt er eens een tijd dat wij biggen kunnen verkopen die niet zo ver onder de kostprijs liggen.

 • no-profile-image

  knorine

  Het is schandalig dat de fokgelten nog steeds de vaste prijzen houden, nu fokkers massaal geen gelten meer bestellen of dwingen de prijs te verlagen.

 • no-profile-image

  H.A.H.

  Dat varkenshouders de stijgende kostprijs niet door kunnen berekenen is geen nieuws. En het is nog steeds zo dat vraag en aanbod de prijs bepalen. Ik denk ook niet dat we als varkenshouders de illusie moeten hebbben dat we de prijzen kunnen verhogen vanwege de kostprijs. Want als het iets hoger wordt springt het buitenland er wel op in, die kunnen veel goedkoper producren dan de nederlanders. Geen kosten voor de mestafvoer, vaak goedkoper voer etc.

 • no-profile-image

  Een stopper

  Het is jammer dat er "fokkers" zijn die niet weten dat ook de gelten nog nooit zo goedkoop zijn geweest. En die niet weten wat de kostenpost is van het laten slachten van 8 maandse fokgelten van 150 kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.