Varkenshouderij

Achtergrond

Bliksembezoek

Tijdens een bliksembezoek aan Barneveld, Den Bosch en Tornitz hebben Ronald Scholten en zijn bedrijfsmanager veel informatie verzameld.

In Hongarije willen we op onze mesterijlocaties het één en ander gaan ver- en nieuwbouwen. Een beurs is dan de ideale mogelijkheid om in korte tijd met diverse bedrijven kennis te maken en snel te zien wat ze qua stallenbouw, hokinrichting, troggen, klimaat inclusief koeling, enz. te bieden hebben. Daarom hebben we met onze bedrijfsleider en zijn vrouw de landbouwbeurs in Den Bosch bezocht.

Alvorens we op de beurs arriveerden, waren we op uitnodiging van Hotraco Agri al op bezoek geweest bij een nieuw vleesvarkensbedrijf in Barneveld. Daar zagen we hoe een door hen gemaakt ventilatiesysteem in de praktijk werkt. Het leek goed te functioneren.

Op onze stallen willen we óók koeling op de luchtinlaat, omdat de afgelopen twee zomers gepaard gingen met een duidelijke piek in de uitval zodra de buitentemperatuur richting 40 graden ging. In het gebied 30-35 graden blijven de varkens wel vreten, maar groeien ze beduidend langzamer omdat ze veel energie kwijt zijn aan het ’zweten via de ademhaling’.

Koeling moet dus rond te rekenen zijn in Hongarije. Dit in combinatie met een goede isolatie van de stallen, bestaande uit 8 centimeter dikke sandwich wandpanelen en 4 centimeter dikke dakpanelen. Eind oktober praten we met diverse firma’s die de totale verbouw/nieuwbouw voor ons kunnen verzorgen.

Brijvoer

Naast de stalinrichters hadden ook de leveranciers van voer en bijproducten onze grote belangstelling. Zoals in heel Europa zijn ook in Hongarije de voerkosten dramatisch gestegen. Dus elke mogelijkheid om op de voerkosten te besparen is het overwegen waard.

Verbazend was het om te zien dat de prijzen van het complete mengvoer momenteel in Nederland €20 - €25 per ton lager liggen dan in Hongarije. Dit is echter niet voldoende om de transportkosten van €50 per ton te compenseren. Helaas.

Maar het was erg plezierig om even bij te praten met vroegere collega’s en bekenden uit de voederwereld. Ook hebben we een rondleiding gehad bij Bonda in Den Bosch, die daar een uitgebreide en efficiënte opslag en menginstallatie voor diverse droge en natte bijproducten hebben.

Berlijn

Nadat we snel even diverse brijvoermonsters hadden afgegeven bij CCL laboratorium in Veghel, zijn we richting Berlijn gereden om daar het varkensbedrijf van mijn businesspartner „Bolart GmbH” te laten zien aan mijn bedrijfsleider. Een supernet en strak georganiseerd varkensbedrijf, waar ik me elke keer weer verwonder hoe men dit op zo’n groot bedrijf zo strak houdt.

Hier hebben we de biggen en vleesvarkens bekeken en ook gesproken over voer en voersamenstellingen. In Hongarije zijn we sinds kort overgeschakeld op een fokker die Piétrain-biggen levert, waar ik qua groei ontevreden over ben. Maar het bezoekje heeft me enkele aanknopingspunten opgeleverd waar de komende tijd aan gewerkt gaat worden.

« vorige | volgende »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.