Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

'Aantal MRSA-dragers fors hoger dan gedacht'

Het aantal mensen dat besmet is met MRSA ligt vele tientallen malen hoger dan de 0,01 procent die het RIVM schat.

Dat blijkt uit MRSA-onderzoek in het Koningin Beatrix Streekziekenhuis te Winterswijk. Hoofdonderzoeker Ron Hendrix van het Laboratorium Microbiologie Twente: "Ik kan nog geen compleet beeld geven, maar onder de tot nu toe onderzochte 1200 patiënten komt MRSA meer voor dan gedacht. De definitieve uitslag wordt op 29 november op Nyenrode Universiteit bekendgemaakt."

Het onderzoek loopt achter op schema en wordt verlengd tot 19 december. De oorzaak van de verlenging is het tegenvallende aantal deelnemers. "Dat komt doordat juist in de periode die we hadden genomen, van juli tot september, bijzonder weinig mensen zijn opgenomen, een inschattingsfout. Dit aantal trekt nu weer aan." Mensen nemen volgens Hendrix bijna altijd mee. "We gingen uit van een uitvalpercentage van 35 procent, maar we blijven hier ver onder."

De oorspronkelijke doelstelling 3000 mensen te onderzoeken laten de onderzoekers varen. "We hebben meer een bepaald aantal MRSA-dragers nodig, en aangezien het er meer zijn dan verwacht hebben we aan minder dan 3000 genoeg", aldus de onderzoeker.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Dorien

    Het is van de ene kant niet leuk dat er zoveel meer mensen positief zijn getest. Varkens en kalverhouders worden nu nog steeds als boosdoeners gezien i.v.m. de MRSA. Voor de sector is het een goede uitkomst zodat er dan niet meer alleen naar deze groep mensen gewezen kan worden. Het is ook allang duidelijk dat er bij de kippen en paarden MRSA voorkomt. In duitsland is het persentage MRSA patienten ook veel hoger dan in Nederland. In de ziekenhuizen doen ze er goed aan meer mensen op MRSA te onderzoeken zo krijgen we beter beeld van hoe het in Nederland is. Ook kan er dan beter op in worden gesprongen om deze bacterie tegen te gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.