Varkenshouderij

Achtergrond 156 x bekeken

Aan de markt in China

Nederland ligt met varkensvlees bij China voor de deur. Dat is goed.

Als minister Verburg deze maand een veterinair akkoord met China tekent, krijgt Nederland voor de export van varkensvlees na onder meer Noord-Amerika en Denemarken binnen niet al te lange tijd directe toegang tot de Chinese markt. Na ondertekening kunnen vervolgstappen worden gezet. Chinezen komen dan hier kijken of slachthuizen, uitsnijderijen en vrieshuizen aan hun veterinaire en voedselveiligheidseisen voldoen. Nederland zal dat examen wel doorkomen.

En dan ligt er een markt open die zijn gelijke niet kent. China is behalve het land van de grote getallen ook het land van economische groei, dus van een stijgende vleesconsumptie. Als, om maar eens wat te noemen, iedere Chinees per dag 1 gram (één gram!) meer vlees gaat eten, is dat een hoeveelheid van 1.000 ton per dag; 11.000 varkens, iets meer dan 4 miljoen per jaar.

Nou is het wel zo dat de Chinese overheid het liefst voorziet in de stijgende consumptie door middel van binnenlandse productie. Via de opzet van grote integraties wordt er hard aan gewerkt om ook bij stijgende consumptie de zelfvoorziening voor varkensvlees op het niveau van bijna 100 procent te houden. Verder is het nog maar afwachten of de vraag uit China voldoende kapitaalkrachtig is.

Maar per saldo is het goed dat de Nederlandse varkensvleessector in China uitdrukkelijk aan de deur klopt. Zodra die deur op een kier gaat, kunnen de eerste vriescontainers met Nederlands varkensvlees dan naar binnen glippen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.